Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Glutenfølsomhet er vanlig

Glutenfølsomhet har blitt en populær selvdiagnose, noe som fører til at mange mennesker uten cøliaki adopterer restriktive glutenfrie dietter.

hvete.jpg
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

19. nov. 2025

En ny systematisk gjennomgang og metaanalyse publisert i Gut, og som også omtales som en nyhetssak i JAMA Network, antyder at selvrapportert ikke-cøliaki glutensensitivitet er vanlig over hele verden, og påvirker omtrent 1 av 10 mennesker globalt1-2. Omlag 40 prosent av disse oppgir at de følger en glutenfri diett.

Annonse

Metaanalysen undersøkte data fra 25 studier publisert mellom 2014 og 2024, og inkluderte nesten 50 000 mennesker fra 16 land i ulike deler av verden.

Forekomsten (prevalensen) av cøliaki økte tidlig på 2000-tallet som følge av forbedrete blodprøver (serologiske prøver)3. En konsekvens var økt tilbud på glutenfrie varer i matbutikkene, men det var ikke bare de med cøliaki som gjorde seg nytte av det.

Ikke-cøliaki glutenfølsomhet er et paraplybegrep som brukes for å beskrive personer med magetarm- eller ikke-magetarm-symptomer som forbedres når de unngår gluten og oppstår igjen når de gjeninnfører det i kostholdet, til tross for at de ikke har en formell diagnose av cøliaki.

Til forskjell fra cøliaki, en autoimmun lidelse med målbare biomarkører, er det uklart hva som forårsaker ikke-cøliaki glutenfølsomhet. Fordi det ikke er noen spesifikke blodmarkører knyttet til tilstanden, diagnostiseres den bare ved å utelukke andre årsaker hos personer som rapporterer uønskede symptomer etter å ha spist gluten. Og ofte er det en selvdiagnose.

En spørreundersøkelse fra Storbritannia4 fant at forekomsten av selvrapportert glutensensitivitet økte fra 13 til 33 prosent i tidsperioden mellom 2012 og 2015, mens forekomsten av cøliaki holdt seg uforandret. Studiens forfattere antydet at folks nye bevissthet om gluten bidro til økningen av individer som identifiserte seg som glutenfølsomme på grunn av enten opplevde helsemessige fordeler eller symptomlindring.

Men metaanalysen viser at forekomsten av ikke-cøliaki glutensensitivitet varierer betydelig: fra mindre enn 1 prosent i Chile til 23 prosent i Storbritannia til 36 prosent i Saudi-Arabia. I USA var prevalensen 5 prosent. Den selvrapporterte diagnosen var nesten dobbelt så vanlig blant kvinner som menn, 14 versus 8 prosent. Og diagnosen var sterkt assosiert med angst, depresjon og irritabel tarm syndrom

Det vanligste magesymptomet blant personer med en selvdiagnostisert gluten- eller hvetefølsomhet var oppblåsthet, etterfulgt av ubehag i magen og magesmerter. Fatigue var det hyppigst rapporterte ikke-magesymptomet. Deltakerne rapporterte også om forstoppelse, diaré, hodepine, kvalme, utslett og leddsmerter.

Forskerne peker på flere mulige årsaker til ikke-cøliaki glutensensitivitet, men mener at psykologiske faktorer og hjerne-tarm aksen spiller en sentral rolle i patofysiologien. De peker også på fermentable sukkermolekyler, FODMAPs, som en alternativ forklaring. Denne gruppen av karbohydrater er kjent for å forårsake oppblåsthet og magesmerter og finnes i brød og annen hvetebasert mat.

Forfatterne påpeker at vi trenger mer forskning på dette området. De maner også folk med ikke-cøliaki gluten- eller hvetefølsomhet om å konsultere en ernæringsfysiolog eller en gastroenterolog. Å leve glutenfritt kan være en økonomisk og psykologisk byrde og kan føre til ernæringsmessige mangler, bemerket de.

  1. Shiha MG, Manza F, Figueroa-Salcido OG, et al. Global prevalence of self-reported non-coeliac gluten and wheat sensitivity: a systematic review and meta-analysis. Gut. Published online October 28, 2025. doi:10.1136/gutjnl-2025-336304 DOI
  2. Anderer S. Gluten Sensitivity Is Common Around the World-Explanations Are Emerging. JAMA. Published online November 14, 2025. doi:10.1001/jama.2025.22366 DOI
  3. King JA, Jeong J, Underwood FE, et al. Incidence of Celiac Disease Is Increasing Over Time: A Systematic Review and Meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2020;115(4):507-525. doi:10.14309/ajg.0000000000000523 DOI
  4. Croall ID, Trott N, Rej A, et al. A Population Survey of Dietary Attitudes towards Gluten. Nutrients. 2019;11(6):1276. Published 2019 Jun 5. doi:10.3390/nu11061276 DOI
Annonse
Annonse