Hvor mye kaffe er for mye?
Fordeler og ulemper ved å drikke kaffe er undersøkt i utallige forskningsrapporter. Hvis noen kopper er helsebringende, hvor mye må til for å gi motsatt effekt? En ny forskningsrapport viser at grensen går på seks kopper.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
28. mai 2019
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
En ny forskningsrapport1 fra University of South Australia mener å ha svaret på hvor mange kopper kaffe per dag som må til for at risikoen for hjertesykdom øker.
Resultatene viser at det å drikke seks eller flere kopper kaffe om dagen kan øke risikoen for å få hjertesykdom med opptil 22 prosent.
Forskerne mener at koffein i en viss mengde kan gi høyt blodtrykk - som igjen kan føre til hjertesykdom.
Studien er publisert i The American Journal of Clinical Nutrition .
Har funnet knekkpunktet
Dette skal være den første studien som undersøker og setter en slik øvre grense for hvor mange kopper som må til for at risikoen for hjerte- og karsykdom øker.
- For å opprettholde et sunt hjerte og et sunt blodtrykk, må folk begrense kaffen til færre enn seks kopper om dagen. Våre data viser at seks kopper er knekkpunktet der koffein begynner å påvirke helsa negativt, sier professor Elina Hyppönen ved Australian Centre for Precision Health i en nyhetsmelding på universitetet sine hjemmesider.
Flere studier har antydet at å drikke kaffe kan gi flere helsefordeler, og at man også blir mer fokusert og produktiv ved å drikke kaffe. Det blir blant annet hevdet at kaffe kan bidra til å opprettholde hjernehelsen, gi økt levetid, redusere risiko for prostatakreft, diabetes, hjerte- og karsykdom og Parkinsons sykdom.
Men det som kanskje gjelder for all mat og drikke - også det som er mest næringsrikt og sunt - er at det en grense for hvor mye som er greit.
Studerte et bestemt gen
Forskerne bak studien har sett på enzymet CYP1A2 - som spiller en nøkkelrolle i koffeinnedbrytningen. Mennesker med dette genet omsetter koffein mindre effektivt.
Dette kan føre til at de har økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk og kardiovaskulær sykdom.
I den nye studien undersøker forskerne hvor mye kaffe som ville øke kardiovaskulær risiko for mennesker med og uten denne genetiske varianten.
For å finne ut dette, analyserte forskerne dataene på 347.077 personer i alderen 37-73 år, hvorav 8.336 hadde kardiovaskulær sykdom. De fikk tilgang på dataene gjennom den britiske biobanken.
I analysen så forskerne på hvor mye kaffe deltakerne drakk om dagen, uansett om de hadde den genetiske varianten som resulterte i sakte koffeinnedbrytning, og hvor sannsynlig det var at de skulle utvikle kardiovaskulær sykdom.
Resultatene viste at det var mengder kopper kaffe som var avgjørende for økningen i kardivakulær risiko. Om deltagerne hadde den genetiske varianten, så ikke ut til å bety så mye.
Hva er sant om kaffe?
Kaffe har vært gjenstand for mye forskning. Å drikke moderate mengder kaffe er som nevnt forbundet med en rekke helsefordeler.
I 2018 ble det publisert en studie i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, som peker i motsatt retning av studien publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.
JAMA-studien påpeker at moderate mengder kaffe er forbundet med flere helsefordeler. Men den konkluderer også med at store mengder kaffe er forbundet med lavere risiko for død.
Dermed spriker forskningen: Noen mener mye kaffe gir samme helsegevinst som litt kaffe, mens andre mener det er et tak for hvor mye kaffe som er greit å drikke.
Kanskje kan det da være en idé å se til de gamle grekerne og Aristoteles som oppfordrer til leveregelen om å følge den gyldne middelvei. Det er sjelden en feil vei å gå.
- Zhou A, Hyppönen A. Long-term coffee consumption, caffeine metabolism genetics, and risk of cardiovascular disease: a prospective analysis of up to 347,077 individuals and 8368 cases. The American Journal of Clinical Nutrition 2019. doi.org
- https://www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190510095102.htm
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/325200.php