Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Inntak av smør og plantebaserte oljer og dødelighet

En stor kohortstudie har sett på sammenhengen mellom langsiktig inntak av smør versus plantebaserte oljer på dødelighet i den amerikanske befolkningen.

Butter on steak
Illustrasjonsbilde: Colourbox

Terje Johannessen, professor dr. med.

Sist oppdatert:

26. mars 2025

I løpet av de siste tiårene har helseeffektene av fettsyrer i kosten blitt grundig studert. Det er veletablert at å erstatte mettede fettsyrer med umettede fettsyrer og eliminere transfettsyrer gir betydelige helsegevinster, spesielt i forebygging av hjerte- og karsykdommer1-2.

Annonse

Mat med høyt innhold av fettsyrer inneholder en blanding av fett. Vårt kostholdsvalg er imidlertid vanligvis basert på hele matvarer og ikke på individuelle fettsyrer. Smør som er rikt på mettet fett, og plantebaserte oljer som har høyt innhold av umettet fett, representerer to distinkte kategorier med potensielt forskjellige helseeffekter3. Mens smør tradisjonelt har vært knyttet til ugunstige helseutfall, spesielt kardiovaskulær risiko, har nyere studier gitt blandede resultater på smørforbruk og dødelighet4-6.

Formålet med denne kohortstudien publisert i JAMA Internal Medicine7, var å undersøke sammenhengen mellom inntak av smør versus plantebaserte oljer på total dødelighet og årsaksspesifikk dødelighet i USA.

Denne prospektive populasjonsbaserte kohortstudien brukte data fra 3 store kohorter:

  • Nurses Health Study I (1990-2023).
  • Nurses Health Study II (1991-2023)
  • Health Professionals Follow-up Study (1990-2023)

Primære eksponeringer inkluderte inntak av smør (smør tilsatt ved bordet og fra matlaging) og plantebaserte oljer (saflor, soya, mais, raps og olivenolje). Kostholdet ble vurdert ved validerte semikvantitative spørreskjemaer om matinntak hvert 4. år.

Deltakerne ble inndelt i fire kvartiler basert på mengden inntak av smør og planteoljer

Totalt inngikk 221.054 personer i studien og oppfølgingstiden var 33 år. Resultatene viste at kvartilen med høyest smørinntak var assosiert med 15 prosent økt total dødelighet og kreftdødelighet, mens kvartilen med høyest inntak av plantebaserte oljer var assosiert med 16 prosent lavere total dødelighet, samt av kreft og hjerte- og karsykdommer.

Forfatterne skriver i sin oppsummering at ved å erstatte smør med plantebaserte oljer, spesielt oliven-, soya- og rapsoljer, kan det gi gunstige effekter og bidra til å forhindre for tidlig død.

Selv om resultatene var justert for mulige effekter av relaterte faktorer, vil det alltid hefte en usikkerhet til slike populasjonsstudier: kan forklaringen være andre livsstilsfaktorer som er knyttet til valg av smør versus planteoljer i kostholdet.

  1. Jakobsen MU, O’Reilly EJ, Heitmann BL, et al. Major types of dietary fat and risk of coronary heart disease: a pooled analysis of 11 cohort studies. Am J Clin Nutr. 2009;89(5):1425-1432. doi:10.3945/ajcn.2008.27124 DOI
  2. Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, et al. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. N Engl J Med. 1997;337(21):1491-1499. doi:10.1056/NEJM199711203372102 DOI
  3. Willett WC. Dietary fats and coronary heart disease. J Intern Med. 2012;272(1):13-24. doi:10.1111/j.1365-2796.2012.02553.x DOI
  4. Goldbohm RA, Chorus AM, Galindo Garre F, Schouten LJ, van den Brandt PA. Dairy consumption and 10-y total and cardiovascular mortality: a prospective cohort study in the Netherlands. Am J Clin Nutr. 2011;93(3):615-627. doi:10.3945/ajcn.110.000430 DOI
  5. O’Sullivan TA, Hafekost K, Mitrou F, Lawrence D. Food sources of saturated fat and the association with mortality: a meta-analysis. Am J Public Health. 2013;103(9):e31-e42. doi:10.2105/AJPH.2013.301492 DOI
  6. Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. Dairy foods and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014;24(5):460-469. doi:10.1016/j.numecd.2013.12.006 DOI
  7. Zhang Y, Chadaideh KS, Li Y, et al. Butter and Plant-Based Oils Intake and Mortality. JAMA Intern Med. Published online March 06, 2025. doi:10.1001/jamainternmed.2025.0205 DOI
Annonse
Annonse