Irritabel tarm - mange får hjelp med FODMAP-dietten
Forskning viser at mat med lavt FODMAP-innhold hjelper mange.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
27. aug. 2018
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Studier fra Australia og England viser at 76 prosent av de som lider av irritabel tarm, blir bedre ved å spise mat med lavt FODMAP-innhold.
Mange har problemer med irritabel tarm (irritable bowel syndrome, IBS). Forskning viser at en spesiell diett der man utelater en gruppe tungt fordøyelige («langsomme») karbohydrater, kan lindre plagene.
- Dietten består av elementer man har kjent til lenge. Man har lenge visst at fruktose, polyoler og laktose hver for seg gir problemer for pasienter med irritabel tarm, sier Mette Borre til NHI.no.
Hun er klinisk ernæringsfysiolog ved medisinsk avdeling ved Århus Universitetshospital - med sykdommer i magetarmkanalen og irritabel tarm som spesialfelt. Hun er også en av forfatterne bak boken: "Low FODMAP diet – giver ro i maven".
FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen. Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "FODMAP matvarer".
Her ser du en liste over matvarer med lite og mye FODMAP
FODMAP (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).
- Dietten endrer tarmfloraen så det ikke dannes så mye luft i tarmen. Dermed blir pasientene mindre oppblåste og får færre smerter. Ved å fjerne de karbohydratene (fruktose, laktose og oligosakkarider samt sukkeralkoholer) som tarmen ikke kan nedbryte, passerer de andre karbohydratene, protein og fett langsommere gjennom tarmen – og dermed unngår pasientene den tynne avføringen. Resultatet blir derved mindre luft og oppblåsthet, færre smerter og endret konsistens på avføringen, sier Borre.
Matvarer med lavt innhold av FODMAP er mye studert i England og Australia, og flere studier viser at dietten har god effekt på mennesker som sliter med irritabel tarm. Blant annet har studier vist at 76 prosent av dem som lider av irritabel tarm, blir bedre ved å spise mat med lavt FODMAP-innhold.
Her er en oversikt over studier fra Kings Collge i London og Monash University i Australia.
- Staudacher HM1, Whelan K, et.al. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet, Oct 2011; 24(5): 487-95. doi: 10.1111/j.1365-277X.2011.01162.x. DOI
- Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020;12(1):148. Published 2020 Jan 4. PMID: 31947991 PubMed