Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Irritabel tarm - mange får hjelp med FODMAP-dietten: Ikke epler og pærer

Skal du følge en slik diett, bør du ikke spise epler og pærer, mens banan går greit. Hva er forskjellen på karbohydratene i frukta?

Borre forklarer at polyoler eller sukkeralkoholer som for eksempel sorbitol, finnes i steinfrukter, epler og pærer, men ikke i banan. Dessuten inneholder eple og pære mye fruktose, som er et karbohydrat med et enkelt molekyl. Fruktoseintoleranse er en tilstand med nedsatt evne til å ta opp fruktose, men med store individuelle variasjoner. Fruktose tas opp aktivt i tarmen ved hjelp av glukose og tåles normalt i moderate mengder - det ses kun symptomer når man spiser matvarer med høyt innhold av fruktose, eller hvis man inntar flere eller mange fruktoseholdige matvarer på én gang. Fruktose finnes i frukt og visse grønnsaker, men blir det overskudd i forhold til glukose, som skjer ved inntak av for eksempel epler, pære, mango og honning, får det betydning for opptaket av fruktose.

Annonse
  1. Staudacher HM1, Whelan K, et.al. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet, Oct 2011; 24(5): 487-95. doi: 10.1111/j.1365-277X.2011.01162.x. DOI
  2. Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020;12(1):148. Published 2020 Jan 4. PMID: 31947991 PubMed
Annonse
Annonse