Irritabel tarm - mange får hjelp med FODMAP-dietten: Ikke epler og pærer
Skal du følge en slik diett, bør du ikke spise epler og pærer, mens banan går greit. Hva er forskjellen på karbohydratene i frukta?
Borre forklarer at polyoler eller sukkeralkoholer som for eksempel sorbitol, finnes i steinfrukter, epler og pærer, men ikke i banan. Dessuten inneholder eple og pære mye fruktose, som er et karbohydrat med et enkelt molekyl. Fruktoseintoleranse er en tilstand med nedsatt evne til å ta opp fruktose, men med store individuelle variasjoner. Fruktose tas opp aktivt i tarmen ved hjelp av glukose og tåles normalt i moderate mengder - det ses kun symptomer når man spiser matvarer med høyt innhold av fruktose, eller hvis man inntar flere eller mange fruktoseholdige matvarer på én gang. Fruktose finnes i frukt og visse grønnsaker, men blir det overskudd i forhold til glukose, som skjer ved inntak av for eksempel epler, pære, mango og honning, får det betydning for opptaket av fruktose.
- Staudacher HM1, Whelan K, et.al. Comparison of symptom response following advice for a diet low in fermentable carbohydrates (FODMAPs) versus standard dietary advice in patients with irritable bowel syndrome. J Hum Nutr Diet, Oct 2011; 24(5): 487-95. doi: 10.1111/j.1365-277X.2011.01162.x. DOI
- Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, et al. Low FODMAP Diet: Evidence, Doubts, and Hopes. Nutrients. 2020;12(1):148. Published 2020 Jan 4. PMID: 31947991 PubMed