Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Jernholdig mat mot PMS

Kvinner som spiser mat rik på jern, har mindre sannsynlighet for utvikle PMS.

persille

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

11. mars 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en ny studie fra University of Massachusetts Amherst School of Public Health.

Studien, som er publisert i American Journal of Epidemiology , viser at en diett med jernholdig mat kan lette PMS (premenstruelt syndrom)-plager til kvinner1. Kvinner som spiste jernholdig mat (ikke kjøtt) som bønner og grønne bladgrønnsaker, reduserte sin sjanse for å lide av PMS med omtrent 30 prosent i forhold til kvinner som ikke hadde et slikt kosthold.

Annonse

Les også: Dette er premenstruelt syndrom

Forskerne fant også ut at det å spise mat med høyt innhold av sink, var forbundet med mindre PMS.

- Det virker som om mineraler er viktig for mentruasjonssyklusen og PMS. Kvinner bør spise et balansert kosthold. Hvis de ikke får tilstrekkelig med næringsstoffer gjennom kosten, bør de ta kosttilskudd, anbefaler forfatteren bak studien, Elizabeth Bertone-Johnson i en omtale av studien på univiersitetets hjemmesider.

Det var altså først og fremst jern som finnes i planteføde og i kosttilskudd, ikke-heme jern, som reduserte kvinners sjanse for å utvikle PMS. Heme-jern fra animalske kilder, for eksempel rødt kjøtt og fjærfe, hadde ikke samme virkning.

Bertone-Johnson tror at ikke-heme jern kan kobles til redusert PMS fordi det er lettere å spise en diett rik på plantekilder. Det er mye jern i både korn, linser og bønner. En må spise store mengder kjøtt for å dekke det daglige jernbehovet - noe som heller ikke er tilrådelig på grunn av det store innhodet mettet fett.

  1. Chocano-Bedoya P, Manson J, et.al. Intake of Selected Minerals and Risk of Premenstrual Syndrome. Am. J. Epidemiol 2013.
Annonse
Annonse