Kan mat påvirke kreftrisiko?
Myten om at frukt og grønt reduserer risikoen for å få kreft, er ifølge en stor, europeisk undersøkelse godt på vei til å bli avlivet.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
9. apr. 2010
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Et høyt inntak av frukt og grønnsaker kan minske risikoen for å få kreft, men effekten er svært liten. Det viser en ny, stor europeisk undersøkelse som er offentliggjort i det videnskapelige tidsskriftet ”'Journal of the National Cancer Institute”1.
Forskere har fulgt knapt 500 000 europeere gjennom nesten ni år. Vel 30 000 av personene i undersøkelsen fikk konstatert kreft, men det var ikke markant færre krefttilfeller blant de som spiste mye frukt og grønnsaker.
Ifølge undersøkelsen kan 2.5 prosent av krefttilfellene ha blitt unngått ved å øke inntaket av frukt og grønt.
Forskerne har justert resultatene for andre faktorer som kan påvirke resultatet, som røyking, alkoholinntak, overvekt, inntak av kjøtt og behandlet kjøtt, mosjon og om kvinner brukte p-piller eller hormonbehandling.
Les også: Sunt kosthold
- Boffetta P, Couto E, et.al. Fruit and Vegetable Intake and Overall Cancer Risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). Journal of the National Cancer Institute 2010; : .