Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Tema

Kanel - sunt i passe mengder

Kanel er duften og smaken av jul. Les om hvorfor krydderet kan være bra for helsa. Og hvorfor du ikke bør overdrive inntaket.

Illustrasjonsbilde av julekaker, julepynt og julekrydder som ligger på et bord.
Kanel har vært brukt i flere tusen år og er et av våre eldste handelskrydder. Smaken vil for mange minne om jul. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

19. des. 2024

Kanel er et krydder mange forbinder med jul og julegrøt. Det eksotiske krydderet står støtt i norsk juletradisjon og blir utvunnet fra barken av flere trearter tilhørende slekten Cinnamomum. 

Det er to vanlige typer kanel:

Annonse
  • Kassiakanel. Dette stammer fra Sør-Kina, og er den vanligste (og rimeligste) typen kanel som du kan kjøpe i dagligvarebutikker og bruke til baking.
  • Ceylon kanel. Denne typen kanel er mindre vanlig, den er dyrere og lukter sterkere. Bruken er omtrent den samme som kassiakanel. Ceylonkanel stammer fra Sri Lanka og Sør-India.
  1. Ryan Raman, What Are the Side Effects of Having Too Much Cinnamon?Healthline, 2024 www.healthline.com
  2. The Benefits of Cinnamon, Cleveland Clinic, 2021 health.clevelandclinic.org
  3. Mattilsynet, Unngå høyt forbruk av kanel, 2023 www.mattilsynet.no
  4. R. Morgan Griffin, Cinnamon: Health Benefits and Side Effects, WebMD, 2023 www.webmd.com
  5. National Center for Complementary and Integrative Health, Cinnamon www.nccih.nih.gov
Annonse
Annonse