Kanel - sunt i passe mengder
Kanel er duften og smaken av jul. Les om hvorfor krydderet kan være bra for helsa. Og hvorfor du ikke bør overdrive inntaket.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
19. des. 2024
Kanel er et krydder mange forbinder med jul og julegrøt. Det eksotiske krydderet står støtt i norsk juletradisjon og blir utvunnet fra barken av flere trearter tilhørende slekten Cinnamomum.
Det er to vanlige typer kanel:
- Kassiakanel. Dette stammer fra Sør-Kina, og er den vanligste (og rimeligste) typen kanel som du kan kjøpe i dagligvarebutikker og bruke til baking.
- Ceylon kanel. Denne typen kanel er mindre vanlig, den er dyrere og lukter sterkere. Bruken er omtrent den samme som kassiakanel. Ceylonkanel stammer fra Sri Lanka og Sør-India.
Helseeffekt?
En av de viktigste aktive ingrediensene i kanel er kanelaldehyd. Den brukes i smakstilsetninger og dufter. Og kanskje er det nettopp kanelaldehyd som er årsaken til at krydderet har noen mulige helsemessige fordeler.
Det ryktes om antioksidanter, antibiotisk effekt og anti-inflammatoriske egenskaper, men foreløpig er det ikke nok studier til å bevise at dette har effekt på mennesker.
Men hør nå uansett her, hva litteraturen kan fortelle om kanel:
- Noen undersøkelser viser at kanel kan være bra for personer med diabetes type 2. En studie fant ut at personer på insulinbehandling som tok kaneltilskudd daglig så markert effekt etter 40-dager. (Kanel må ikke sees på som en erstatning for tradisjonell behandling).
- Kanel inneholder kalium, magnesium og kalsium.
- Forbindelsen kanelaldehyd gir krydderet den velkjente lukten og smaken. Dette fytokjemikaliet er også vist å ha en antibiotikalignende effekt. I en studie ble kanelaldehyd testet mot flere bakterier og virus (inkludert stafylokokker, E. coli, salmonella og candida), og det viste seg at kanelaldehyd hadde effekt.
- Kanel kan senke triglyseridene og det totale kolesterolnivået, noe som kan bidra til å forebygge hjertesykdom.
- Eksperter har sett at å ta tilskudd med kanel kan øke nivået av antioksidanter i blodet, og senke betennelsesmarkører.
Men studiene på kanel er begrenset, eller gjort på dyr. Dermed kan man ikke med sikkerhet si noe om effekten kanel har på kroppen hos mennesker.
Spis med forsiktighet
At kanel nytes i mat og gir i julestemning gjelder for mange. Men som med det meste andre, gjelder også her Aristoteles ideal for moderasjon: Den gyldne middelvei.
Det er nemlig ikke bra å spise for mye av dette velduftende krydderet:
- Cassia (eller vanlig kanel) er en rik kilde til kumarin. Imidlertid antyder forskning at å spise for mye kumarin kan forårsake leverskade.
- Noen mennesker har opplevd å få munnsår når de spise produkter som inneholder kanelsmaksstoffer.
- Kanel inneholder som nevnt kanelaldehyd, en forbindelse som kan utløse en allergisk reaksjon når den inntas i store mengder.
- Kanskje kan det å spise litt kanel bidra til å senke blodsukkeret, men å spise for mye kan føre til at det faller for mye. Først og fremst er dette i teorien, forskningsbevisene på at dette skjer med mennesker er det få av. Personer som har størst risiko for å oppleve lavt blodsukker er de som tar medisiner for diabetes. Tanken er at kanel kan forsterke effekten av disse medisinene og føre til at blodsukkeret faller for mye.
- Å spise for mye malt kanel i ett kan gi pusteproblemer. Dette kan også skje hos barn hvis de inhalerer for mye kanel ved et uhell. For en tid tilbake var det populært med den såkalte "kanelutfordringen" - å spise store mengder tørr kanel. Denne utfordringen innebærer å spise en spiseskje tørr, malt kanel på under ett minutt uten å drikke vann. Selv om det kan høres ufarlig ut, kan utfordringen være svært farlig. Å spise tørr kanel kan irritere halsen og lungene, og den kan føre til kvelning.
Les også: Fraråder kanelutfordring
Dette sier Mattilsynet
Mattilsynet ber spesielt om at man er forsiktig med kanel til små barn som bruker kanel på mange matvarer, som på grøt og i kanelboller. Mattilsynet anbefaler at den daglige brukes av kanel hos et barn på 1 år ikke overskriver 0,2 gram. En teskje kanel veier 2,7 gram.
For en niåring er anbefalingen 0.7 gram og for voksne er anbefalingen 1,4 gram.
Årsaken til at man bør være forsiktig er at kanel inneholder stoffet kumarin, som kan gi leverskade.
De skriver også at det varierer hvordan mennesker reagerer på kumarin. Hvis man får skader på leveren, er de forbigående. Leveren reparerer eventuelle skader selv når man reduserer inntaket av kumarin.
- Ryan Raman, What Are the Side Effects of Having Too Much Cinnamon?Healthline, 2024 www.healthline.com
- The Benefits of Cinnamon, Cleveland Clinic, 2021 health.clevelandclinic.org
- Mattilsynet, Unngå høyt forbruk av kanel, 2023 www.mattilsynet.no
- R. Morgan Griffin, Cinnamon: Health Benefits and Side Effects, WebMD, 2023 www.webmd.com
- National Center for Complementary and Integrative Health, Cinnamon www.nccih.nih.gov