Kost og forebygging av sykdom: Diabetes mellitus type 2
Forekomsten av diabetes type 2 stiger kraftig, og årsaken er uten tvil overvekt og fedme sammen med fysisk inaktivitet. Vekttap er således den meste effektive måten å forebygge utvikling av diabetes type 2. Forskning har dessuten vist at økt innhold av mettet fett og transfettsyrer i kosten, øker risikoen for diabetes type 2. Høyt inntak av grønnsaker og kornprodukter er vist å kunne redusere forekomsten av diabetes type 2. Sannsynligvis er det fiberinnholdet som spiller en rolle.
Det er utført en rekke studier på virkningen av kostholdsendringer i forhold til forebygging av eller forsinket utvikling av diabetes type 2. Tiltakene har bestått i fokus på vekttap, økt fysisk aktivitet og endringer i kostens sammensetning. Kostendringene har først og fremst bestått i redusert inntak av mettet fett og økt fiberinntak. Tiltakene førte til en markant reduksjon (cirka 60 prosent) i utviklingen av diabetes type 2 blant personer med overvekt og nedsatt glukosetoleranse. Sannsynligvis er vekttapet den viktigste faktoren for å redusere utviklingen av diabetes type 2.
De viktigste forebyggende tiltakene overfor diabetes type 2 er derfor opprettholdelse av normal kroppsvekt - eller vekttap om du er overvektig - mosjon, redusert inntak av mettet fett og transfettsyrer og økt inntak av fiberrike produkter som helkornsprodukter, grønnsaker og frukt.
- Richelsen B, Hermansen K. Kosten i forebyggelse af de store folkesygdomme. Ugeskr Læger 2004; 166: 1557-60. PubMed
- Helsedirektoratet. Kostråd fra Helsedirektoratet. Sist faglig oppdatert 24. oktober 2016. helsedirektoratet.no