Kvinner på middelhavsdiett får bedre helse
Kvinner som sverger til middelhavskosthold, har store helsefordeler og opplever mindre kreft og hjertesykdom.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
19. aug. 2024
En stor studie har fulgt over 25 000 amerikanske kvinner i 25 år, og undersøkt hva det betyr for kvinnenes helse å nøye følge en såkalt middelhavsdiett.
Studien er publisert i tidsskriftet JAMA1.
Middelhavsmat
En middelhavsdiett inneholder mye frukt og grønnsaker, nøtter, frø, fullkorn og belgfrukter. Det er lite mettet fett fra meieriprodukter - hovedfettet er olivenolje. Dietten inkluderer moderat inntak av fisk, fjærfe, meieriprodukter, egg og alkohol, mens det er lite bruk av kjøtt, søtsaker og bearbeidet mat.
TIl slutt i artikkelen kan du lese mer om middelhavskostholdet.
Forskerne bak denne studien konkluderer med at kvinnene som nøye fulgte middelhavsdietten hadde opptil 23 prosent lavere risiko for død uansett årsak. Spesielt trekker forskerne fram at middelhavsdietten gir fordeler med tanke på å redusere risikoen for kreft og hjertesykdom.
Samia Mora er kardiolog og professor i medisin ved Harvard Medical School. Hun sier til Harvard Gazette2 at det å følge en middelhavsdiett kan gi omtrent en fjerdedel risikoreduksjon for død når man ser på en tidsperiode på 25 år.
- Dette kostholdet gir fordeler for både kreft og kardiovaskulær dødelighet - de viktigste dødsårsakene hos kvinner og menn i USA og globalt, sier hun.

- Ahmad S, Vinayaga Moorthy M V, et.al. Mediterranean Diet Adherence and Risk of All-Cause Mortality in Women. JAMA Netw Open 2024. jamanetwork.com
- BWH Communications, Women who follow Mediterranean diet live longer, The Harvard Gazette, 2024 news.harvard.edu