Mange voksne kvinner viser tegn til avhengighet av ultraprosessert mat
Mange eldre voksne, og særlig kvinner som tilhører generasjon X, viser tegn til at de er avhengige av ultraprosessert mat.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
2. okt. 2025
Generasjon X (mennesker i 50-årene og begynnelsen av 60-årene) var den første generasjonen som vokste opp med mye ultraprosessert mat. Dette er matvarer med mye fett, sukker og smakstilsetninger. Da generasjon X var barn og unge voksne, ble slike produkter designet for å nå ut til mange, og bruken av ultraprosessert mat økte enormt.
En ny studie publisert i tidsskriftet Addiction viser at 21 prosent av kvinner og 10 prosent av menn i generasjon X oppfyller kriteriene for avhengighet av ultraprosessert mat.
Dette er langt flere enn de som vokste opp 10 eller 20 år tidligere - altså de som er fra 65 til 80 år. Mennesker i denne alderen møtte gjerne ultraprosessert mat først i voksen alder. Tallene fra studien viser at blant voksne i alderen 65 til 80 år var det 12 prosent av kvinnene og 4 prosent av mennene som oppfylte kriteriene for å være avhengig av slik type mat.
Amerikansk studie
Studien er utført av forskere ved universitetet i Michigan, og det er verdt å merke seg at studien er utført på en amerikansk befolkning. Resultatene må ses i lys av amerikansk historie og samfunn.
Forskerne brukte et standardisert verktøy som brukes til å diagnostisere rusmisbruk da de undersøkte for denne avhengigheten. Skalaen spør om 13 erfaringer med ultraprosessert mat og drikke som definerer avhengighet. Dette kan for eksempel være et sterkt sug etter matvarene, at man mange ganger har forsøkt å kutte ut matvarene uten å lykkes, abstinenssymptomer eller å unngå sosiale sammenkomster på grunn av frykt for overspising.
I dette tilfellet er det altså ikke snakk om alkohol eller nikotin, men svært ultraprosessert mat som søtsaker, hurtigmat og sukkerholdige drikker. Forskerne understreker at studien viser at det er langt flere eldre voksne med problematisk bruk av andre avhengighetsskapende stoffer enn alkohol og tobakk.
Forskerne sier også at de håper denne studien fyller et kunnskapshull om avhengighet av ultrabearbeidet mat blant eldre voksne.
Forskjell mellom kjønn
Rusmisbruk er vanligvis og historisk sett vært mer vanlig hos eldre menn enn eldre kvinner. Avhengighet av ultraprosessert mat viser det motsatte: Her er det flere kvinner som er avhengige.
Dette forklarer forskerne med at ultrabearbeidet mat på 1980-tallet ble markedsført som "diett-mat", markedsføringen var også gjerne voldsom og rettet mot kvinner. Matvarene det var snakk om er for eksempel magre kjeks, måltider som kan tilberedes i mikrobølgeovn og andre karbohydratrike produkter som ble markedsført som en løsning på vektkontroll. Men i stedet for vektkontroll, kan maten ha ført til et spisemønster som minner om avhengighet.
Kvinner i alderen 50 til 80 år som sa at de var overvektige, hadde mer enn 11 ganger større sannsynlighet for å oppfylle kriteriene for avhengighet av ultrabearbeidet mat enn kvinner med normalvekt.
Men hva med framtidige generasjoner? Barn og ungdom i dag er også storforbrukere av ultrabearbeidet mat - kanskje i enda større grad enn dagens middelaldrende voksne var i sin ungdom. Og hvis trenden fortsetter, vil denne matavhengigheten øke. Forskerne konkluderer med at det vil være avgjørende å gripe inn tidlig for å redusere langsiktig risiko for avhengighet.
- Loch L, Kirch M, et.al. Ultra-processed food addiction in a nationally representative sample of older adults in the USA. Addiction 2025. onlinelibrary.wiley.com
- Institute for Healthcare Policy and Innovation Michigan Medicine, Many older adults – especially Gen X women – show signs of addiction to ultra-processed foods, 2025 ihpi.umich.edu