Nøtter og livslengde ved diabetes type 2
Påvirker nøtter risiko for tidlig død ved diabetes type 2?

Av:
Merethe Kvam, journalist.
Sist oppdatert:
31. okt. 2023
Det ønsket forskerne bak en studie som ble publisert i The Journal of Nutrition i oktober 20231 å se nærmere på.
Forskerne fikk informasjon om 35 632 personer med diabetes type 2. Av disse døde 1174 personer i perioden studien pågikk.
Redusert risiko
De fant at å spise nøtter var forbundet med lavere risiko for tidlig død blant personer med diabetes type 2. Etter å ha tatt høyde for faktorer som kunne påvirke resultatet, deriblant livsstil, kostholdet for øvrig, hvor lenge personen hadde hatt sykdommen, og hvor godt blodsukkeret er regulert, fant de at resultatet fortsatt sto seg.
Sammenlignet med personer som ikke spiste nøtter, hadde de som spiste mer enn 100 gram nøtter per uke lavere risiko for død også etter disse justeringene.
Gunstig å erstatte annen mat med nøtter
Det ble funnet et linjært dose-respons forhold mellom hvor mye nøtter den enkelte spiste og risiko for død ved diabetes type 2. Det vil si at jo flere nøtter en person spiste, jo lavere ble risikoen for tidlig død.
I analyser der nøtter erstattet en porsjon med rødt kjøtt, raffinerte kornprodukter, egg eller melkeprodukter, fant man at dette ga 18-22 prosent lavere risiko for tidlig død.
Forfatterne konkluderer med at høyt inntak av nøtter er forbundet med lavere risiko for tidlig død blant personer med diabetes type 2.
- Zhang X, Ou Y, Li L, et al.. Associations of Nut Consumption with All-Cause Mortality among Individuals with Type 2 Diabetes. The Journal of Nutrition 2023. jn.nutrition.org