Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Nype stappfull av vitamin C

Ingen frukt, bær eller grønnsak inneholder mer vitamin C enn nype. Kanskje kan du finne en C-vitaminbombe i et skogholdt nær deg?

Illustrasjonsfoto av tre mennesker som plukker nyper og legger i en kurv.
Har du vært ute en høstdag for å plukke nype? Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

6. nov. 2025

Visste du at nype inneholder mange ganger mer vitamin C enn for eksempel appelsin?

Nype er en frukt som består av en krukkelignende, uthult, kjøttfull stengeldel hvor det på innsiden sitter mange små, steinharde frukter som også blir kalt lus.  

Annonse

I dag er det kanskje ikke så mange som høster nyper fra viltvoksende nyperosebusker i skogkanten, men det var vanlig før. Nyper ble brukt til blant annet supper og syltetøy. 

Vitamin C, eller askorbinsyre, er en type vannløselig vitamin og nypene er altså stappfulle av dette vitaminet - langt mer enn andre frukt, bær og grønnsaker.

Ifølge Matvaretabellen inneholder 100 gram rå nype 601 mg vitamin C. Nypesyltetøy som du får kjøpt på butikken inneholder 192 mg.

Til sammenligning inneholder 100 gram appelsin 54 mg. Rå solbær inneholder 159 mg.

Nype blir også kalt en falsk frukt eller en hjelpefrukt, og blir dannet av planter i roseslekta. Frukten har blitt brukt innen urtemedisin mot blant annet forkjølelse og betennelse. 

Les om nype i bruk i folkemedisinen her

  1. Helgheim, Beatrice: nype i Store norske leksikon på snl.no. snl.no
  2. Mattilsynet, matvaretabellen www.matvaretabellen.no
  3. Katey Davidson, What Are Rose Hips, and Do They Have Benefits?, Healthline www.healthline.com
Annonse
Annonse