Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Slik unngår du dårlig ånde av hvitløk

Visste du at yoghurt kan forhindre at det lukter hvitløk av ånden din?

Illustrasjonsfoto: Bilde av hvitløksbåt og en hel hvitløk.
Er du glad i hvitløk, men ikke like glad i ånden den gir?. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

23. okt. 2023

En ny studie fra The Ohio State University viser at yoghurt kan bekjempe den umiskjennelige ånden av hvitløk.

Studien er utført i et laboratorium med oppfølging av pustetester.

Resultatene viser at om du spiser yoghurt rett etter at du har spist hvitløk, vil det ikke lukte hvitløk av ånden din.

Annonse

Årsaken til dette er at yoghurt forhindrer nesten alle de flyktige forbindelsene som gir den skarpe lukten fra hvitløk i å trenge ut i luften.

Forsøk i laboratorium viste at yoghurt alene reduserte 99 prosent av lukten fra rå hvitløk.

Forskerne forklarer at det er proteinene i yoghurten som fanger de flyktige molekylene som skaper duft - før de slippes ut i lufta.

Sheryl Barringer er professor i matvitenskap og teknologi ved Ohio State University, og sier i en nyhetsmelding fra universitetet1 at gresk yoghurt inneholder mer protein enn annen yoghurt og vil trolig være den mest effektive varianten for å bli kvitt hvitløksånde. Hun sier også at yoghurten bør inntas med en gang etter at du har spist hvitløk.

Barringer har i forbindelse med tidligere forskning identifisert matvarer som har lignende egenskap som yoghurten: epler, salat, melk og mynte. Det er enzymer og fett i disse matvarene som fjerner de stoffene i hvitløken som gjør at det lukter fra ånden vår etter at vi har spist.  

Studien er publisert i tidsskriftet Molecules2 i 2023.

  1. Emily Caldwell, Yogurt may be the next go-to garlic breath remedy, Ohio State News, 2023 news.osu.edu
  2. Kaur M, Barringer S. Effect of Yogurt and Its Components on the Deodorization of Raw and Fried Garlic Volatiles. Molecules 2023. www.mdpi.com
Annonse
Annonse