Spist asparges? Hvorfor lukter urinen?
Rakrygget, potent og sprø er den et symbol på liv og vår. Men hvorfor lukter urinen så sterkt etter at du har spist asparges?

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
9. des. 2025
Kan det være vårens beste matvare? Aspargesen er beviset på at nå er det alvor - nå er våren virkelig her. Og det er nettopp fra april og litt ut i juni at aspargesen som produseres her til lands, er best.
Men så var det dette med lukten.
Den litt svovelaktige, karakteristiske lukten i urinen etter at du har spist asparges - hvorfor er det sånn?
Hovedårsaken til den karakteristiske lukten er aspargessyre. Dette er en forbindelse som naturlig forekommer i asparges, og ingen andre grønnsaker eller matvarer. Aspargessyre i seg selv lukter ikke. Men når du fordøyer grønnsaken, brytes den ned til svovelholdige biprodukter.
Karsten Olsen er lektor ved «Institut for Fødevidenskab» ved Københavns Universitet, og forklarer fenomenet på den populærvitenskapelige nettsiden Videnskab.dk:
Han forteller at det er stor forskjell på hvordan hver svovelforbindelse binder seg til kroppen vår. Aspargessyre er svært vannløselig - derfor binder det seg til urinen.
Et annet paradoks er at lukten fra aspargesen setter seg i urinen så raskt.
Ifølge Karsten Olsen er årsaken til dette at aspargessyren brytes lett ned. Det kan faktisk gå kun et kvarter fra du har spist aspargesen til urinen begynner å lukte. Og friske asparges lukter mest.
Olsen forteller at særlig hvite asparges inneholder mye aspargessyre, fordi de bruker lengre tid på å vokse enn grønne asparges.
Så til en liten pussighet: Det har vist seg at ikke alle opplever denne særegne lukten etter et måltid asparges.
Studier sier litt forskjellig, men trolig er det mellom 20 og 50 prosent av oss som opplever dette.
Men hvorfor gjelder ikke dette for alle?
- Alle fordøyer mat forskjellig. Noen kan bryte ned svovelbiprodukter mer effektivt enn andre.
- Genene kan påvirke luktesansen. Dermed er det noen som mangler evnen til å kjenne luten på grunn én (eller flere) variasjoner i sin genetiske kode.
Selv om alle som har spist asparges, skiller ut illeluktende svovelforbindelser, er det altså ikke alle som kan lukte det.
Og til slutt et tips hvis du vil minimere svovellukten: Selv om man aldri helt kan fjerne de svovelholdige forbindelsene, vil det lukte mindre jo mer du koker aspargesen. Det er også gunstig å drikke vann, for at urinen skal lukte mindre.
- Hvorfor stinker tis, når man har spist asparges?, Videnskab.dk, 2016 videnskab.dk
- Asparagus and Urine Smell: The Science Behind It, Cleveland Clinic, 2025 health.clevelandclinic.org
- Ariane Lang, Why Does Asparagus Make Your Pee Smell?, Healthline, 2019 www.healthline.com