Chili i maten: kan gi vektnedgang
Å tilsette sterkt krydder i maten kan føre til at man spise saktere og mindre - som igjen vil føre til vektnedgang.

Av:
Marthe Lein, journalist.
Sist oppdatert:
10. juni 2025
Det viser en studie publisert i tidsskriftet Food Quality and Preference1.
Det er forskere fra universitetet Penn State som står bak denne undersøkelsen. De har gjort et forsøk for å se hva som skjer under måltidet hvis man tilsetter sterkt krydder - som chili - til maten.
Det ble ikke tilsatt så mye krydder at det påvirket smaksopplevelsen negativt.
Kontroll med chili
Forskerne fant ut at hvis de økte mengden krydder i maten noe ved å bruke tørket chilipepper, førte dette til at forsøkspersonene spiste saktere og også mindre mengde mat.
En av forfatterne bak studien, professor i matvitenskap John Hayes, sier at det å tilsette chili til maten kan være en strategi for å redusere risikoen for å spise for mye ved måltidene.
- Neste gang du ønsker å spise mindre, kan du prøve å tilsette litt chili i maten. Dette kan føre til at du begrenser deg og spiser mindre, sier han i en artikkel om studien på universitetet Penn State sine nettsider2.
Sterkt og mildt
Eksperimentet ble gjennomført på totalt 130 voksne deltagere.
De fikk servert ett av to lunsjmåltider: chiligryte med storfekjøtt eller kylling tikka masala. De fikk servert to versjoner: en var mild, den andre krydret.
Kryddernivået ble kontrollert ved at man nøye varierte forholdet mellom sterk og søt paprika som ble tilsatt. Dermed kunne styrken på rettene variere, samtidig som chilismaken ble holdt konstant.
Forskerne filmet deltagerne mens de spiste for å se på spisevanene deres. De målte hvor mye mat og vann deltagerne spiste og drakk, og hvor lang tid de brukte på å spise. De gikk også mer detaljert til verks og målte bitthastighet og bittstørrelse. I tillegg vurderte deltagerne selv sin egen apetitt, smak og hva de syntes om krydderet som var tilsatt.
Spiste saktere og mindre
Forskerne konkluderer med at måten deltagerne spiste den sterke maten på, er årsaken til at de spiste mindre.
Deltakerne spiste de sterkere måltidene saktere. Forskernes teori rundt dette er at hvis man spiser sakte, vil maten være i munnen over lenger tid. Dette vil kunne bidra til å signalisere metthet og føre til at man spiser mindre. Andre studier som har undersøkt spisehastigheten har vist noe av det samme.
Forskerne presiserer at selv om deltagerne spiste mindre, var det ikke slik at de likte den sterke maten i mindre grad enn den milde. De skriver også at det ikke var særlig forskjell i vanninntaket. Dette tyder på at det ikke var økt inntak av vann som var årsaken til at deltagerne følte seg mette fortere og dermed spiste mindre.
- Cunningham P M , Smith I M, et.al . Increasing the spiciness of a lunch meal influences oral processing behaviors and decreases food and energy intake. Food Quality and Preference 2025. www.sciencedirect.com
- Looking to cut calories? Try adding chilies, study suggests, Penn State, 2025 www.psu.edu