Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Hva er sannheten om smør og god helse?

Smør eller margarin? Mettet eller umettet fett? Forskningen spriker. Vi har spurt ernæringsekspert Erik Arnesen til råds.

Smr

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

27. okt. 2015

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bør du holde deg unna smør og mettet fett for å ha god hjertehelse, eller er ikke smøret så ille som man tidligere har trodd? Forskningen spriker og det kommer stadig nye studier som konkluderer ulikt.

Annonse

Blant annet konkluderte en studie som ble publisert i BMJ tidligere i år med at det ikke ble funnet en sammenheng mellom mettet fett og økt risiko for hjertesykdom. Også flere andre forskningsstudier de siste årene har skapt overskrifter i mediene om at smøret må friskmeldes.

På den andre siden: En studie publisert i "Journal of the American College of Cardiology" i oktober i år, viser at de som spiste mat med mye umettet fett, som olivenolje og fullkorn, hadde en lavere risiko for hjertesykdom. Videre fant de ut at om du erstatter 5 prosent av mettet fett i kosten med umettet fett, ble risikoen for koronar hjertesykdom redusert med 25 prosent.

erik arnesen

Det er med andre ord lett å bli forvirret av forskningen. Er rådet om å begrense mettet fett feil eller riktig?

Vi har spurt ernæringsekspert og helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Erik Arnesen (bildet).

- Det finnes mange grunner til at forskningen virker så sprikende. Én forklaring er at studiene ofte svarer på ulike ting. Ett spørsmål er om det å bare spise mindre mettet fett alene påvirker risikoen for sykdom. Men selv om man spiser mindre mettet fett, finnes det fortsatt mange måter å spise usunt på – dersom man for eksempel bytter ut mettet fett med transfett (delvis herdet fett) eller «raske» karbohydrater. I disse tilfellene viser det meste av forskningen at mettet fett er knyttet til like negative helseeffekter som sukker og raske karbohydrater, sier Erik Arnesen til NHI.no.

- Et annet stort problem er at disse langtids befolkningsstudiene «måler» inntaket av mettet fett ved å spørre folk hva de har spist i løpet av det siste døgnet eller det siste året, gjennom intervjuer eller spørreskjemaer. Da kan man ikke unngå å få et upresist estimat av hva folk faktisk spiser, sier Arnesen.

  1. Yanping L, Hruby A et.al. Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology 2015.
  2. www.nhs.uk
Annonse
Annonse