Mer mykt platemargarin

Så hva mener Arnesen vi helst bør bruke i maten? Smør eller margarin?
- Dersom man i utgangspunktet spiser mye smør hver dag, i tillegg til mye fete kjøttvarer og andre kilder til mettet fett, bør en bytte ut smøret, eller i alle fall deler av det, med raps- eller olivenolje eller myk plantemargarin. Dersom man derimot bare bruker smør som et tynt lag på brødet av og til, vil det ikke spille noen rolle. Hva man bør spise av smør og margarin, kommer altså helt an på konteksten og på mengden, sier han.
- Hvordan mener du befolkningen bør forholde seg til fett for å redusere risikoen for hjertesykdom?
- Det har ikke vært vist at det å spise mer mettet fett enn det som anbefales (høyst 10 prosent av energiinntaket), er helsemessig positivt. Inntil videre viser jeg til de nyeste kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, sier Arnesen.
Les rådene fra Helsedirektoratet her: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet .
- Disse rådene er matvarebaserte, og det gir jo mer mening å snakke om matvarer fremfor fettsyrer. Å følge et kostholdsmønster som det Helsedirektoratet anbefaler, er knyttet til lavere risiko for tidlig død og for hjerte- og karsykdom. I Nasjonalt råd for ernæring går vi nå gjennom forskning på mettet fett som har kommet i de aller siste årene, forteller han.
- Yanping L, Hruby A et.al. Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study. Journal of the American College of Cardiology 2015.
- www.nhs.uk