Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Kunstig søtning knyttet til økt sultfølelse

Søtningsstoffet sukralose kan påvirke viktige mekanismer i deler av hjernen som regulerer appetitten.

Illustrasjonsfoto: To vannglass med agurk- og sitronskiver står på et bord. Vannmugge i bakgrunnen.
I studien sammenlignet forskerne inntak av vann, vann søtet med sukrose og vann søtet med sukralose. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Av:

Merethe Kvam, skrivende redaktør.

Sist oppdatert:

21. mai 2025

Det viser en liten, men grundig studie som ble publisert i Nature Metabolism i mars 20251 og omtalt av blant annet Medscape2.

Studien viser at drikke som er søtet med sukralose, øker blodstrømmen til hypothalamus, et kontrollorgan for blant annet fordøyelsen. Det øker også sultfølelsen sammenlignet med inntak av drikke som inneholder sukker. Funnene antyder at søtsmaken i seg selv kan påvirke aktiviteten i hypothalamus.

Annonse

Funksjonell MR viste ulik respons på drikker med sukralose, sukker eller vann, i områder av hjernen som er involvert i belønning og motivasjon og som slik kan påvirke hvilke valg vi tar. Appetitten økte altså mer hos de som drakk drikke med sukralose, enn hos de som drakk sukkersøtet drikke.

Dette har man også sett i en tidligere studie om sukralose3. Forskere har en hypotese om at hjernen sender ut et signal om å spise mer, når kaloriene som forventes ikke ankommer.

Ikke likt for alle

Effekten av sukralose var ikke lik for alle. Den varierte etter kjønn, kroppsfett og insulinresistens.

- Vi forventet at sukralose påvirket hypothalamus på en annen måte enn sukker, men vi ble overrasket over hvor sterkt hypothalamus til deltagere med fedme reagerte på sukralose, sier hovedforfatteren av studien, Kathleen Hanna Page, til Medscape News.

Forskjellene i hvordan hjernen og kroppen reagerer på sukralose, kan bidra til å forklare hvorfor tidligere studier har hatt blandede resultater om effektene.

Studien

Deltagerne i studien var 75 personer i alderen 18 til 35 år. Litt over halvparten var kvinner. De ble delt inn i tre grupper etter vekt: fedme, overvekt og sunn vekt. Det var omtrent like mange i hver gruppe. Alle hadde nokså lik bruk av sukkerfrie søtningsmidler i utgangspunktet.

Det ble først tatt MR- bilder av hjernen til deltagerne og blodprøver. Deretter drakk deltagerne 300 ml med vann, sukkersøtet drikke, eller drikke søtet med sukralose. De neste to timene ble de fulgt opp med nye MR-bilder av hjernen, blodprøver og spørsmål om hvor sultne de var. 

Sukker, men ikke sukralose, hadde en sultdempende effekt. Sukralose økte sultfølelsen.

Ser ut til å påvirke sultfølelse på kort tid

I korttids-tester ser det med andre ord ut til at sukralose kan påvirke matsug og spiseatferd. Resultatene antyder også at insulinresistens, uavhengig av KMI, er forbundet med sterkere reaksjon på sukralose enn på sukrose og vann. Forfatterne så større endringer hos kvinner enn hos menn. Med andre ord ser det ut til at individuelle faktorer påvirker hvordan søtsmaken blir tolket av hjernen og signaler knyttet til appetittkontroll. Det kan være særlig relevant for sukkerfri søtning som sukralose, som skaper et misforhold mellom forventet kaloriinntak og fravær av energi. Dette misforholdet kan føre til ulike aktiveringsmønstre som kan påvirke appetitt og metabolsk respons over tid, konkluderer forfatterne.

Annonse

Anbefaler ikke sukker

Det finnes en rekke forskjellige kunstige søtningsmidler. Denne studien så kun på sukralose. Forfatterne påpeker at de kun så på den umiddelbare effekten sukralose har på appetittregulering i hjernen. Det er behov for langvarige studier for å forstå hvordan sukkerfri søtning påvirker matsug, matvalg og metabolsk helse over tid.

I Medscape-artikkelen påpeker hovedforfatteren at hun aldri vil anbefale noen å bruke sukkersøtet drikke. Tilsatt sukker bør utgjøre mindre enn 10 prosent av det daglige kaloriinntaket. Samtidig bør man ikke stole på sukkerfri søtning som regelmessig erstatning. Prøv heller å redusere det totale inntaket av søtning, råder hun.

Les også:

  1. Chakravartt SP, Jann K, Veit R, et al.. Non-caloric sweetener effects on brain appetite regulation in individuals across varying body weights. Nature Metabolism 2025; 7: 574–585. www.nature.com
  2. Medscape: Sucralose Affects Brain Mechanisms That Regulate AppetiteApril 2025. Forfatter: Larkin M
  3. Page KA. A gut reaction: Microbiome-driven glycemic effects of non-nutritive sweeteners. Cell 2022; 18: 3282-3284. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Annonse
Annonse