Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Sunt brød og pålegg

Hva slags brød og pålegg bør du velge dersom du vil finne noe som er sunt og hjertevennlig? Følg disse velsmakende tipsene!

palegg_sunn_mat_kosthold
Hvilket pålegg kan du velge når du vil spise sunt?

Av:

Merethe Kvam, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

13. des. 2012

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Før vi begynner med pålegget, er det viktig å velge riktig brød. Et brød regnes som grovt når minst 50 prosent av melet brødet inneholder, er sammalt mel, hele korn eller kli. Hvis du synes det er vanskelig å finne ut av hva slags brød som er sunt, har vi et godt hjelpemiddel i Brødskalaen. Brødskalaen finner du på omtrent halvparten av brødene som selges. Skalaen er et rundt merke som du finner på emballasjen. Denne er delt inn i fire kategorier: Fint brød, halvgrovt brød, grovt brød eller ekstra grovt brød. Velg helst grovt eller ekstra grovt brød.

Annonse

Årsaken til at vi bør velge grove kornprodukter, er at de har betydelig høyere innhold av kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn finere kornprodukter - noe som har helsefremmende effekter. I sammalt mel inngår hele kornet, dermed får vi i oss alle kornets næringsstoffer. Grove kornprodukt metter lengre og holder blodsukkeret mer stabilt. Kostfibrene er viktig for en god fordøyelse.

Annonse
Annonse