Bukspyttkjertelen: Eksokrin funksjon
Den enzymproduserende delen av bukspyttkjertelen kalles den eksokrine delen. Denne delen av kjertelen samarbeider tett med leveren og galleblæren som begge skiller ut substanser som er viktige for fordøyelsen av maten. Enzymene har som oppgave å bryte ned næring ved å spalte bestemte kjemiske forbindelser slik at molekylene blir mindre og lettere kan tas opp gjennom tarmveggen og over i blodet.
De ulike enzymene skiller seg fra hverandre ved at de spalter forskjellige kjemiske forbindelser. Eksempler på enzymer som bukspyttkjertelen produserer er trypsinogen, fosfolipase, proelastase og amylase. Mange av enzymene skilles ut i inaktiv form og blir aktive først når de når duodenum, som er den øverste delen av tynntarmen. Dette er viktig for å hindre at aktive enzymer skal begynne å bryte ned celler og vev på sin vandring til tarmen.
Det kan oppstå både akutt og kronisk betennelse i bukspyttkjertelen (akutt og kronisk pankreatitt). Ofte er disse sykdommene forbundet med langvarig og høyt alkoholinntak. Slike betennelser kan bli livstruende. Kronisk pankreatitt fører til nedsatt produksjon av enzymer. Dermed blir ikke maten i tarmen brutt ned tilstrekkelig og mye av føden passerer gjennom tarmsystemet uten å bli tatt opp (absorbert) i blodet. Disse personene får ofte kronisk diaré, og de blir underernærte på grunn av manglende opptak av føde.