Nyhetsartikkel

Lungene

Alle celler i kroppen er avhengig av oksygen for å overleve. Lungene sørger for at kroppen får tilført det oksygenet vi trenger.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I gjennomsnitt trekker en voksen person pusten 15-20 ganger i minuttet, altså ca. 20 000 ganger per dag, og mer enn 6 millioner ganger per år. For hver gang vi trekker pusten inn, kommer oksygen inn i lungene. For hver gang vi puster ut, kvitter vi oss med avfallsstoffene - den brukte luften - karbondioksyd.

En topptrent idrettsutøver kan trekke hele 40-60 åndedrag i minuttet, noe som utgjør 100-150 liter luft. En person med normal fysisk form, som sitter stille og trekker pusten 15 ganger i minuttet, har på samme tid pustet inn ca. 12 liter luft.

Tilfører oksygen, fjerner karbondioksyd

6893-2-hvordan-lungene-virker.jpg

Luftveiene og lungene tilfører kroppen oksygen og fjerner karbondioksyd, et avfallsprodukt fra kroppens energiomsetning. Luftveiene som består av nesen, svelget/halsen og luftrøret/bronkiene, er transportorgan for luften. Luftrøret deler seg i to hovedbronkier, en til hver lunge. Fra hovedbronkiene deler bronkiene seg opp i stadig mindre luftrørsgrener, bronkioler. Ved enden av hver bronkiole er det en samling av ballongliknende strukturer som vi kaller alveoler. Det er ca. 300 millioner alveoler i hver lunge. I alveolene foregår en konstant utveksling av oksygen og karbondioksyd gjennom veggen til ørsmå blodårer som befinner seg i alveoleveggen.

For å suge luft inn i lungene bruker vi en rekke muskler. Den viktigste er mellomgulvsmuskelen, diafragma, som skiller brysthulen fra bukhulen. I avslappet tilstand er diafragma velvet oppover. Når diafragma trekker seg sammen, skapes det et vakum i brysthulen, lungene utvider seg og luft suges inn. Normalt skjer denne prosessen av seg selv, vi behøver ikke å tenke på at vi skal puste.

Neste side