Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Gallens funksjon

Galleblære og galleveier

Galle produseres i levercellene og transporteres til galleblæren (som ligger på undersiden av leveren) eller til tolvfingertarmen. En viktig komponent i gallen er gallesalter. Disse har flere funksjoner, men to sentrale er:

Annonse
  • Å emulgere fett i tarmen. Dette fører til at de store fettdråpene som kommer fra magesekken til tolvfingertarmen til en viss grad løses i væsken slik at det dannes mindre fettdråper. På denne måten kommer enzymer som pankreatisk lipase i kontakt med en større flate av fettdråpene slik at de lettere brytes ned til enda mindre biter.
  • Å danne miceller, sammenpakkinger av like molekyler, som frakter nedbrytningsprodukter av fett til tarmcellene slik at de kan absorberes. Gallesaltene danner miceller som består av en fettløselig og en vannløselig del. Fettløselige deler til gallesalter har en tendens til å søke mot hverandre slik at de får minst mulig kontakt med væsken i tarmen. De vannløselige delene ligger derimot ut mot væsken/ vannet. På denne måten dannes det en liten rund ball hvor fettmolekylene transporteres i midten bundet til de fettløselige delene. Fordi det er vannløselige molekyler på utsiden, kan micellen fraktes fritt rundt i væsken i tarmen.

I forbindelse med et måltid kan galleblæren trekke seg sammen slik at gallen kan strømme gjennom gallegangen til tolvfingertarmen. Mellom måltidene derimot lagres den produserte gallen i galleblæren. Gallen og bukspyttet blandes når de går inn i sin felles utførselsgang til tolvfingertarmen.

Annonse
Annonse