Nyhetsartikkel

Fatigue

Fatigue er en følelse av overveldende utmattelse som ikke blir bedre av søvn eller hvile. Fatigue kan være fysisk, psykisk, eller begge deler. Det er et symptom som er vanlig ved mange sykdommer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fatigue er en følelse av total utmattelse og mangel på energi. Noen beskriver det som en følelse av svakhet, eller konstant slitenhet. Det kan ligne på utmattelse man kjenner ved influensa. Det er ikke det samme som å være trøtt. Når du har fatigue, har du en uforklarlig, vedvarende og tilbakevendende utmattelse. Du kan våkne om morgenen etter å ha sovet hele natten, og føle det som om du ikke har sovet. Eller du er ikke i stand til å fungere på jobb eller være produktiv hjemme. Du kan være for utmattet til å utføre vanlige, dagligdagse gjøremål.

Fatigue er et vanlig symptom ved en rekke sykdommer.

Fysisk fatigue og psykisk fatigue

Fatigue kan være et tegn på underliggende sykdom som krever behandling, men det kan også tilskrives livsstil - og da særlig mangel på aktivitet. Kronisk - vedvarende - fatigue er vanligvis forbundet med en medisinsk tilstand eller et helseproblem. Det kan også være en tilstand i seg selv - kronisk utmattelsessyndrom/ME.

Fysisk og psykisk fatigue er ulikt, men oppstår ofte sammen. Langtids fysisk utmattelse kan også føre til mental fatigue. Ved fysisk fatigue kan det være vanskelig å utføre selv enkle oppgaver, som å gå i en trapp. Ved psykisk fatigue kan det være vanskelig å konsentrere seg, vanskelig å følge med i en samtale, man kan føle seg overveldende trøtt, eller ha problemer med å holde seg våken mens man arbeider.

Neste side