Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Tyfoid- og paratyfoidfeber

Tyfoid- og paratyfoidfeber opptrer i dag sjelden i industrialiserte land. Sykdommene medfører en akutt magetarminfeksjon med feber og nedsatt allmenntilstand, og ofte symptomer fra andre organ, blant annet hjernen.

Indiske frukter og krydder
Mennesker er eneste reservoar og vert for bakteriene. Den vanligste måten å bli smittet på er gjennom mat og drikke som har kommet i kontakt med bakterier fra avføring. Smitte kan også skje ved direkte kontakt mellom personer.

Sist oppdatert:

30. juli 2025

Hva er tyfoidfeber?

Tyfoid- og paratyfoidfeber forårsakes av de to bakterietypene Salmonella Typhi og Salmonella Paratyphi A-C. De medfører en akutt magetarminfeksjon med feber, og ofte betydelig nedsatt allmenntilstand, ev. med forvirring. Sykdommen finnes over hele verden, men nesten alle tilfellene i Norge skyldes smitte i utlandet. Tyfoidfeber er særlig vanlig i India, Pakistan, Sørøst-Asia og tropiske deler av Afrika. Tyfoidfeber regnes for å være mer alvorlig enn paratyfoidfeber, og uten behandling er dødeligheten 10-20 prosent.

Annonse

Tyfoid- og paratyfoidfeber opptrer i dag sjelden i industrialiserte land. I utviklingsland er disse sykdommene fortsatt et betydelig helseproblem. På verdensbasis har WHO beregnet at det årlig forekommer ca. 9 millioner tilfeller av tyfoidfeber, hvorav opp til 110.000 dødsfall, hovedsakelig i deler av Asia og Afrika. I tillegg er det ca. 4 millioner tilfeller av paratyfoidfeber, hvorav flest tilfeller forekommer i Asia.

Tyfoid- og paratyfoidfeber i Norge

Tyfoidfeber

På 1800-tallet, og fram til ca. 1950 var det hyppige epidemier av denne sykdommen i Norge. Nå er sykdommen sjelden. Det meldes ca. 6-23 tilfeller årlig, og nesten alle er smittet i utlandet. Hyppigst ses infeksjonen hos innvandrere som har besøkt sine familier - oftest i India, Pakistan og øvrige deler av Asia. I 2024 ble det meldt 12 tilfeller med tyfoidfeber. Av disse ble 10 smittet i utlandet, 1 i Norge og 1 hadde ukjent smittested. Når tyfoidfeber opptrer som innenlandssmitte, dreier det seg vanligvis om smitte innad i familier.

Paratyfoidfeber

Antallet meldte tilfeller av paratyfoidfeber har vært mellom 5–26 tilfeller årlig de siste 10 årene. I 1999 var det et større utbrudd på feriestedet Alanya i Tyrkia, med 62 meldte tilfeller blant nordmenn. I 2024 ble det meldt 26 tilfeller med paratyfoidfeber. Av disse ble 23 smittet i utlandet, 2 i Norge og 1 hadde ukjent smittested. Når paratyfoidfeber opptrer som innenlandssmitte, dreier det seg vanligvis om smitte innad i familier.

Historisk bakgrunn

Nye funn i et skjelett fra en utgravning i Trondheim, viser at paratyfus-bakterien fantes her allerede på 1100-1200 tallet. Det er nylig også funnet holdepunkt for at paratyfusepidemier bidro til å utrydde aztekerbefolkningen i Mexico i perioden 1545-1550. 

Store utbrudd har forekommet i kriger under dårlige hygieniske forhold - eksempler er den amerikanske borgerkrigen (1861-1865), den spansk-amerikanske krigen (1898) og Boerkrigen (1899-1902).
I Norge var det hyppige utbrudd på 1800-tallet. Sykdommen ble da kalt forråtnelsesfeber eller landfarsott. Den ble også kalt nervefeber, på grunn av at mental påvirkning ikke var uvanlig. 
Noen epidemier hadde utgangspunkt i forurenset drikkevann eller melk, før pasteurisering av melk ble påbudt i 1953. 

Smitte

Eneste reservoar for bakteriene er mennesker, og smitten skjer fra hånd til munn, det vil si via bakterier du får på hendene fra ulike kilder (avføring). De fleste blir smittet gjennom mat og drikke som er infisert med salmonellabakterien. Dette gjelder særlig kjøtt som ikke er kokt eller stekt tilstrekkelig, egg, rå salat og uskrelte grønnsaker, jordbær o.l.. Mange steder er drikkevannet fra springkranene infisert med salmonella.

Annonse

Symptomer

Salmonella Typhi og Paratyphi gir en kraftig betennelse i mage-tarm slimhinnen. De første symptomene kommer som regel 7-14 dager etter smitte (sjeldnere mellom 3 og 30 dager). Vanlige symptomer er magesmerter, utspilt mage, forstoppelse eller diaré, hodepine, hoste og sår hals. Etter hvert kommer det høy feber og avføringen kan bli blodig. De fleste føler seg svært medtatt. Barns symptomer er ofte mer vage enn det man ser hos voksne.

Uten behandling kan det oppstå alvorlige tarmblødninger. Det er også risiko for at det kan gå hull på tarmen, noe som er livstruende.

Diagnostikk

Bakterien kan påvises ved dyrkning fra blod tidlig i sykdomsforløpet. Etter ca. en uke sykdom kan bakteriene også påvises i avføring, eventuelt urin.

Behandling

For å forhindre alvorlig sykdom skal personer med tyfoid- eller paratyfoidfeber behandles med antibiotika. Noen ganger kan det være behov for sykehusinnleggelse, særlig gjelder det barn. Behandlingstiden er vanligvis 7 døgn, men lengre tids behandling kan bli aktuelt. Som regel går det ca tre døgn (2-5 døgn) fra behandlingsstart og til feberen forsvinner.

Ved infeksjon med andre salmonella-arter, som er mye mer vanlig i Norge enn tyfoid- og paratyfoidbakterien, anbefales ikke behandling med antibiotika. 

Kontroll og oppfølging

Oppfølging med kontrollprøver er viktig på grunn av infeksjonens alvorlighetsgrad og risikoen for smitteoverføring. Selv etter symptomfrihet kan en person være smitteførende. Hos enkelte, spesielt hos eldre kvinner med gallesten, kan bærertilstanden av bakterien bli langvarig eller livsvarig. Ved bruk av antibiotika er det ofte mulig å fjerne bakterien også hos kroniske bærere. Målet med oppfølgingen er å bekrefte at smittsomheten har opphørt.

Den første kontrollprøve bør tas tidligst 1 uke etter avsluttet antibiotikabehandling, eventuelt 2-3 dager etter symptomfrihet. Det anbefales tre negative kontrollprøver for å bekrefte smittefrihet. Prøvene skal tas med minst 24 timers mellomrom. 

Inntil bærertilstanden er eliminert, må det utvises streng personlig hygiene for å unngå smitte til omgivelsene. Dette gjelder spesielt personer som arbeider med næringsmidler og i helsetjenesten, hvor det anbefales sykmelding inntil symptomfrihet og frem til det foreligger 3 negative avføringsprøver. Barnehagebarn skal holdes hjemme inntil de er symptomfrie og det foreligger tre negative avføringsprøver. For alle andre må fravær fra arbeid vurderes av lege basert på risiko for smittespredning i den spesifikke arbeidssituasjonen.

Annonse

Familiemedlemmer eller andre svært nære kontakter til en smittet person, som går i barnehage eller arbeider i yrker med spesiell risiko for smittespredning, bør holde seg borte fra arbeid/barnehage. Dette gjelder så lenge den smittede har diaré og inntil de selv har avlagt én negativ prøve. Anbefalingen gjelder uavhengig av om nærkontakten har symptomer.

Forebyggende tiltak

Ved utenlandsreiser til områder med dårlige hygieniske forhold

  • God håndhygiene: vaske hender etter toalettbesøk og før matlaging og måltider
  • Sørge for at hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt
  • Sørge for at andre kjøttprodukter er godt stekt på overflaten
  • Kun bruke vann som selges på flasker
  • Unngå ukokte grønnsaker, salat, bær og iskrem som ikke er meieripakket
  • Skrelle all frukt
  • Unngå upasteuriserte melkeprodukter

Vaksinasjon

Nesten alle meldte tilfeller i Norge smittes i forbindelse med utenlandsreise, og de fleste er innvandrere som smittes ved besøk i sine opprinnelsesland - vanligvis på det indiske subkontinent.

For tyfoidfeber finnes det vaksine som kan gis enten som kapsler eller ved injeksjon. Vaksinasjon mot tyfoidfeber bør anbefales til innvandrere og andre som skal oppholde seg i områder hvor sykdommen forekommer hyppig.

Beskyttelsen for begge vaksinene er omkring 70 prosent, og vedvarer i tre år. Ved langvarige eller gjentatte opphold i områder med høy risiko for smitte, kan det være behov for oppfriskningsdoser av vaksinen. 

Vaksine bør tas minst to uker før avreise, og de reisende må selv betale kostnadene. 
Vaksine kan ikke erstatte god drikkevanns- og næringsmiddelhygiene.

For paratyfoidfeber finnes det ikke vaksine.

Tiltak ved smitte

På grunn av infeksjonens alvorlighetsgrad er det viktig at den smittede kjenner til smittefaren for omgivelsene. Det må utvises god personlig hygiene for å unngå smittespredning. For øvrig henvises det til informasjon under 'Kontroll og oppfølging'.

Prognose

Ved korrekt behandling og fravær av komplikasjoner vil tilstanden gradvis bedres over 7-10 dager. Forløpet er generelt mildere hos barn enn hos voksne.

Komplikasjoner ses hos 10-15 %. De vanligste komplikasjonene er blødninger og at det går hull på tarm.

Tyfoidfeber er mer alvorlig enn paratyfoidfeber, og ubehandlet er dødeligheten 10-20 %. Med behandling er dødeligheten 1-4 %. 

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Tyfoid- og paratyfoidfeber . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Clinical Guidance for Typhoid Fever and Paratyphoid Fever. CDC; sist oppdatert 24.04.2024. Siden besøkt 29.07.2025 www.cdc.gov
  2. Meiring JE, Khanam F, Basnyat B, et al. Typhoid fever. Nat Rev Dis Primers. 2023 Dec 14;9(1):71. PMID: 38097589 PubMed
  3. Folkehelseinstituttet. Tyfoidfeber – håndbok for helsepersonell. Smittevernhåndboka. Oslo: Folkehelseinstituttet; sist oppdatert 11.07.2025. Siden besøkt 29.07.2025 www.fhi.no
  4. Folkehelseinstituttet. Paratyfoidfeber – håndbok for helsepersonell. Smittevernhåndboka. Oslo: Folkehelseinstituttet; sist oppdatert 11.07.2025. Siden besøkt 29.07.2025 www.fhi.no
  5. Krogh K, Hermansen NO, Wathne K-O. Tyfoid- og paratyfoidfeber hos barn. Tidsskr Nor Lægeforen 2005; 125: 1640-2. PubMed
  6. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Extensively Drug-Resistant Salmonella Typhi Infections Among U.S. Residents Without International Travel. Healt Alert Network 2021. emergency.cdc.gov
  7. WHO. Typhoid. Geneve: WHO; sist oppdatert 30.03.2023. Siden besøkt 29.07.2025 www.who.int
  8. Folkehelseinstituttet. ÅRSRAPPORT 2024. Overvåkning av infeksjonssykdommer som smitter fra mat, vann og dyr, inkludert vektorbårne sykdommer. Oslo: FHI; mai 2025 www.fhi.no
  9. Bhan MK, Bahl R, Bhatnagar S. Typhoid and paratyphoid fever. Lancet 2005; 366: 749-62. PubMed
  10. Pettersen FO, Jensenius M. Tyfoidfeber og paratyfoidfeber (enterisk feber). Norsk forening for infeksjonsmedisin; sist oppdatert 01.06.2025. Siden besøkt 29.07.2025 metodebok.no
  11. Helsedirektoratet. Antibiotika i sykehus, enterisk feber [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet; siste faglige endring 16.06.2022. Siden besøkt 29.07.2025 www.helsedirektoratet.no
  12. Folkehelseinstituttet. Tyfoidvaksine – håndbok for helsepersonell. Oslo: FHI; sist oppdatert 07.08.2024. Siden besøkt 29.07.2025 www.fhi.no
  13. Milligan R, Paul M, Richardson M, Neuberger A. Vaccines for preventing typhoid fever. Cochrane Database Syst Rev. 2018 May 31;5(5):CD001261. PMID: 29851031 PubMed
  14. Basnyat B, Qamar FN, Rupali P, et al. Enteric fever. BMJ. 2021 Feb 26;372:n437. PMID: 33637488 PubMed
  15. Nagaraja V, Eslick GD. Systematic review with meta-analysis: the relationship between chronic Salmonella typhi carrier status and gall-bladder cancer. Aliment Pharmacol Ther. 2014 Apr;39(8):745-50. PMID: 24612190 PubMed
Annonse
Annonse