Informasjon

Lymfødem

Dette dokumentet inneholder informasjon fra Skandinavisk Forum for Lymfologi. Du finner en detaljert gjennomgang av årsak, inndeling og behandling.

Lymfesystemet

Lymfesystemet er et transportsystem som jobber sammen med blodomløpet i kroppen. Blodomløpet er et lukket kretsløp og består av arterier og vener. Det kan sammenlignes med et forgrenet rørsystem, der hjertet er motoren. De store arteriene fører blodet ut til kroppens organer. Der forgrener de seg utover, blir stadig mindre og mer gjennomtrengelige blodkar (kapillær-hårrørsårer).

Arteriene tilfører kroppens organer næring og oksygenrikt blod. Kapillærene slipper lett blodet igjennom på grunn av blodtrykket i arteriesiden: ved hjelp av proteintrykket på venesiden kommer 90 prosent av slaggstoffene inn i venesystemet og transporteres bort. De resterende 10 prosent er store proteinmolekyler som blir transportert via lymfesystemet. Disse 10 prosentene utgjør omtrent 2-3 liter pr dag.

Lymfesystemet starter blindt i vevet – små lymfekar som via trykk åpner og lukker seg. Når væsken er kommet inn i lymfesystemet, blir den transportert videre til større og større lymfeårer på grunn av klaffer inne i årene. De dype lymefeårene tømmer seg i de store venene på halsen. I venstre venevinkel tømmes lymfevæsken fra bena, indre organer og venstre side av brysthulen. I høyre venevinkel tømmes lymfe fra hals, hodet og høyre side av brysthulen. I store trekk er de større lymfeårene lokalisert langs venesystemet. Både venesystemet og lymfesystemet blir hovedsakelig styrt av kroppens bevegelser, muskelpumpen og åndedrettet. Væsken i lymfeårene går videre til lymfeknutene som har en filtrerende og regulerende funksjon. Vi har ca 600 lymfeknuter i kroppen, og lymfesystemet har en viktig funksjon i forbindelse med immunforsvaret.

Neste side