Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Botulisme: Forebygging

  • Det viktigste tiltaket er å være streng med hygienen ved tilberedning av rakfisk eller spekeskinke
  • Unngå kontakt med jord, og vær nøye med temperatur og korrekt saltinnhold under raking av fisk
  • Kast hermetikkbokser som "buler". Clostridiumbakterien produserer også gass, og buling kan være et tegn på forurensning
  • Ikke gi honning til spedbarn
  • Risiko for smitte reduseres ved å koke maten i minst 10 minutter
  • Hjemmelaget mat som er vakuumpakket og ligger i olje eller andre lufttette løsninger, kan også gi dannelse av giftstoffene fra bakterien
  • Unngå å injisere narkotiske stoffer 
  • Holde eventuelle sår rene og kontakte helsepersonell ved tegn til sårinfeksjon
Annonse

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Botulisme . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Ljøstad U. Botulisme. NevroNEL; sist oppdatert 24.10.2022. Siden besøkt 21.02.2025 nevrologi.legehandboka.no
  2. Rao AK, Sobel J, Chatham-Stephens K, Luquez C. Clinical Guidelines for Diagnosis and Treatment of Botulism, 2021. MMWR Recomm Rep. 2021 May 7;70(2):1-30. PMID: 33956777 PubMed
  3. Folkehelseinstituttet. Botulisme – håndbok for helsepersonell. Smittevernhåndboka. Oslo: FHI, sist oppdatert 14.06.2024. Siden besøkt 21.02.2025 www.fhi.no
  4. Hagberg G, Skytøen ER, Nakstad I, et al. Iatrogen botulisme. Tidsskr Nor Laegeforen. 2024 Feb 12;144(2). PMID: 38349108 PubMed
  5. Berntsen M, Bøgevig S, Høgberg LCG, Barnung SK. Iatrogen botulisme ved terapeutisk brug af botulinumtoksin. Ugeskr Laeger. 2022 Feb 14;184(7):V07210574. PMID: 35179113 PubMed
  6. Livsmedelsverket. Clostridium botulinum. Livmedelsverket: Uppsala; sist oppdatert 30.08.2024. Siden besøkt 21.02.2025 www.livsmedelsverket.se
  7. Brantsæter AB, Maagaard A. Botulisme. Metodebok.no. Oslo: Oslo universitetssykehus; sist oppdater 08.02.2024. Siden besøkt 21.02.2025 metodebok.no
  8. Centers for disease control and prevention (CDC). Botulism Prevention. Atlanta: CDC; 06.05.2024. Siden besøkt 21.02.2025 www.cdc.gov
  9. Nield SN. Botulism. BMJ Best Practice; sist revidert 21.01.2025. Siden besøkt 21.02.2025 bestpractice.bmj.com
  10. Antonucci L, Locci C, Schettini L,et al. Infant botulism: an underestimated threat. Infect Dis (Lond). 2021 Sep;53(9):647-660. Epub 2021 May 8. PMID: 33966588 PubMed
Annonse
Annonse