Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Informasjon

Kreftforebygging med et sunt kosthold

Mange tilfeller av kreft kan forebygges. Det aller viktigste kostholdsrådet er å øke mengden frukt og grønnsaker. Vi anbefales å spise mye mer enn det mange nordmenn spiser i dag.

Sunn mat
Hvis vi kan øke forbruket vårt til over 400 gram frukt og grønt om dagen, hver dag hele året, kan statistisk sett minst hvert femte framtidige krefttilfelle hindres.

Sist oppdatert:

13. mai 2014

Spis rikelig med frukt og grønnsaker

Minst 3 porsjoner grønnsaker og 2 porsjoner frukt hver dag.

Nordmenn flest bør doble forbruket av frukt og grønnsaker. Vi trenger minst 400-800 gram grønnsaker og frukt hver dag, hele året gjennom. Det mener en internasjonal ekspertgruppe som har gått gjennom mer enn 4500 forskningsrapporter om kreft og kosthold. Gruppens rapport, "Kosthold, ernæring og forebyggelse av kreft i et globalt perspektiv", er utgitt av den britiske stiftelsen for kreftforskning, World Cancer Research Fund, og det amerikanske kreftforskningsinstituttet American Institute for Cancer Research.

Annonse

Ekspertgruppen har blant annet tatt for seg 18 krefttyper og den kostholdsforskningen som er gjort med tanke på forebygging av disse kreftformene.

I mange tilfeller er det gjort lite forskning, og det er vanskelig å trekke sikre konklusjoner. Men for en rekke krefttyper er det gjennomført så mange studier at det ikke er tvil. Hovedkonklusjonen er at kreft svært ofte kan forebygges. Det aller viktigste kostholdsrådet er å øke mengden frukt og grønnsaker. Vi blir anbefalt å spise mye mer enn det mange nordmenn spiser i dag.

Annonse
Annonse