Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Fordelene med å lage maten selv

Vil du lage store porsjoner for å fryse ned, kan du blande kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing. Det kan være lurt å sjekke om barnet liker - og ikke minst tåler - maten før du lager en stor porsjon. Når du lager en større porsjon, så husk at finmoset mat er svært lite holdbar i fersk tilstand og må avkjøles og dypfryses med en gang.

Annonse

Det er flere fordeler ved å lage barnematen selv. Helsedirektoratet oppsummerer fordelene slik:

  • Du kan unngå sukker.
  • Du kan gi én matvare om gangen.
  • Ingrediensene kan serveres hver for seg og ikke i en blandet mos.
  • Du kan unngå enkelte matvarer helt.
  • Inneholder mindre salt (hvis du unngår å salte).
  • Det er som regel mye rimeligere å lage det meste av maten selv, enn å kjøpe ferdiglaget mat til alle måltider.
  • Ved å lage mange porsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
  • Du kan bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
  • Barnet vennes raskere til familiens mat.
  • Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.
  1. https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes#allergens-and-fy-is
  2. https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-baby-food#making-baby-food-at-home
  4. www.helsedirektoratet.no
  5. Helsedirektoratet, Mat og måltider for spedbarn www.helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse