Fordelene med å lage maten selv
Vil du lage store porsjoner for å fryse ned, kan du blande kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing. Det kan være lurt å sjekke om barnet liker - og ikke minst tåler - maten før du lager en stor porsjon. Når du lager en større porsjon, så husk at finmoset mat er svært lite holdbar i fersk tilstand og må avkjøles og dypfryses med en gang.
Annonse
Det er flere fordeler ved å lage barnematen selv. Helsedirektoratet oppsummerer fordelene slik:
- Du kan unngå sukker.
- Du kan gi én matvare om gangen.
- Ingrediensene kan serveres hver for seg og ikke i en blandet mos.
- Du kan unngå enkelte matvarer helt.
- Inneholder mindre salt (hvis du unngår å salte).
- Det er som regel mye rimeligere å lage det meste av maten selv, enn å kjøpe ferdiglaget mat til alle måltider.
- Ved å lage mange porsjoner og fryse dem, kan du spare mye tid.
- Du kan bruke ingrediensene resten av familien skal ha.
- Barnet vennes raskere til familiens mat.
- Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.
Referanser
- https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes#allergens-and-fy-is
- https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-baby-food#making-baby-food-at-home
- www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet, Mat og måltider for spedbarn www.helsedirektoratet.no