Vil du lage spedbarnsmaten selv?: Morsmelk i grøten
Det er mange måter å lage barnematen selv på. Enten kan du bruke maten resten av familien skal spise til middag – før den saltes og krydres. Det er enkelt å mose både kokte grønnsaker og poteter. I mosen kan du blande vann eller saus. Det går også an å blande fisk eller kjøtt i mosen, men den må finkuttes. Bruk en kniv eller saks til dette. Alternativt kan mosen blandes i kjøkkenmaskinen. Å koke kvernet kjøtt for å blande i mosen er også en mulighet.
Mange ønsker å tilsette morsmelk i maten. Dette må i så fall gjøres rett før den spises, siden fordøyelsesenzymene i morsmelken gjør mosen suppetynn.
Skal du lage grøten selv, kan du bruke jernrike kornslag som hirse, sammalt mel av hvete, havre eller bygg. Grøt av for eksempel siktet hvetemel, fint rismel eller maismel inneholder lite jern, og bør ikke brukes i så stor grad. Tilbereder du morsmelk eller morsmelkerstatning i grøten, gir dette god jerntilførsel.
Blander du bær eller fruktmos som inneholder vitamin C i grøten, vil jernet bedre kunne tas opp i tarmen til barnet.
Start i det små - i starten er det kanskje nok med en spiseskje eller to. Det kan ta tid før babyen godtar maten og du må kanskje prøve mange ganger og i mange former. Fortsett å tilby et bredt utvalg av nye matvarer.
Noen starter introduseringen av fast føde med å lage enkle puréer med bare én ingrediens. Å introdusere disse puréene gjør det lettere å vurdere om barnet liker ny mat og hvordan kroppen reagerer på den.
Puréer kan lages av fersk frukt og grønnsaker, for eksempel:
- Gulrøtter
- Mango
- Erter
- Epler
- Grønnsaker som gulrot, kålrot, blomkål, brokkoli og grønne erter
- Bananer
- Svisker
- Kokte søtpoteter
Les også: Slik får du barna til å spise fullkorn
Mat å vente med
Det er noen matvarer man bør vente med å gi barnet:
- Kumelk: Bør ikke gis til barn under ett år som drikke eller i grøt, fordi kumelk inneholder lite jern. Små mengder kumelk kan brukes i matlaging litt tidligere, fra 10 måneders alder.
- Honning: I første leveår bør man unngå all bruk av honning på grunn av faren for
den farlige sykdommen spedbarnsbotulisme. - Nitrat: Unngå grønnsaker med mye nitrat som for eksempel spinat, ruccola, rødbete og nesle.
- Harde biter: Unngå små og harde matbiter som druer, nøtter, peanøtter og biter av rå grønnsaker/frukt bør, fordi de kan sette seg fast i luftveiene.
- Unngå rismelk og riskaker (inneholder stoffet uorganisk arsen som kan gi økt helserisiko), og vær forsiktig med kanel (stoffet kumarin kan gi leverskade) og rosiner (kan ha et høyt innhold av muggsoppgiften okratoksin).
- https://www.healthline.com/health/childrens-health/homemade-baby-food-recipes#allergens-and-fy-is
- https://www.helsenorge.no/spedbarn/spedbarnsmat-og-amming/fast-fode-til-babyen/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-make-baby-food#making-baby-food-at-home
- www.helsedirektoratet.no
- Helsedirektoratet, Mat og måltider for spedbarn www.helsedirektoratet.no