Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Hva er riktig kost?

Riktig kost under svangerskap er det som vi alle kjenner som "sunn kost". Det anbefales å holde en regelmessig måltidsrytme med tre til fem måltider per dag. Dette medfører mindre fare for forstoppelse og andre mageplager under svangerskapet, og det gjør det enklere å sikre tilstrekkelig næring. Hyppige små måltider er også gunstig mot den kvalmen som mange plages av. Det er den maten som du spiser til daglig, som er av betydning. Prøv derfor å lage deg gode hverdagsvaner.

Annonse

Sunn kost kan kort beskrives ved:

  • Bruk mindre: Margarin og smør, helmelk, sukker, salt
  • Bruk mer: Brød og helst grove kornvarer, skummet- eller lettmelk, fisk, bønner, linser, erter, nøtter, grønnsaker, bær og frukt
  • Bytt ut: Fast margarin med myk margarin, fete meieriprodukter med magrere, fete kjøttvarer med magrere, noe kjøtt med fisk

Gravide og ammende anbefales spesielt å sikre tilførsel av marine omega-3 fettsyrer, som anses å være viktig for utviklingen av barnets hjerne1. Tilstrekkelig omega-3 sikres ved å ta en spiseskje tran (cirka 1,2 g omega-3) daglig. To måltider sjøfisk per uke gir også tilfredsstillende tilførsel. 

  1. Koletzko B, Cetin I, Brenna JT. Dietary fat intakes for pregnant and lactating women. Consensus statement. Br J Nutr 2007; 98: 873-7. PubMed
Annonse
Annonse