Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Hva med vitaminer og sporstoffer?

Både den gravide og barnet trenger tilførsel av vitaminer. Vitamin A finnes det rikelig av i gulrøtter og andre grønnsaker, og i fet fisk og tran. Vitamin B finnes i brødvarer og i grønne grønnsaker. Vitamin C er det rikelig av i poteter, i grønnsaker, frukt og bær. Disse vitaminene får vi det vi trenger av gjennom den sunne og normale kosten.

Annonse

Vitamin D finnes i fet fisk samt i noen typer margarin og smør. Vitaminet dannes også i kroppen når solen skinner på huden. Men, i Norden har vi lite sol store deler av året. En spiseskje tran (5 ml) eller annet D-vitamin tilskudd som inneholder 10 mikrogram daglig, sikrer tilstrekkelig inntak av D-vitamin.

Det anbefales ekstra tilskudd av Vitamin B9, som også kalles folat eller folsyre, fram til og med uke tolv i svangerskapet (se eventuelt egen pasientinformasjon om folat og graviditet.

Sporstoffet jern er viktig og nødvendig for dannelsen og vedlikeholdet av hemoglobin i de røde blodlegemene, og trengs av både mor og barn. Jern er imidlertid ikke heldig i for store mengder. De fleste får dekket det de trenger gjennom kostholdet, og det anbefales ikke å ta jerntabletter for sikkerhets skyld. Ved første svangerskapskontroll blir det tatt prøve for å undersøke jernmengden i kroppen, og jerntabletter anbefales bare dersom det påvises jernmangel. Dette vil du få beskjed om fra din lege.

Kalsium er det andre sporstoffet som ofte omtales i forbindelse med svangerskap. Vanlig kost er rik på kalsium, og alle med vanlig kosthold får dekket det de trenger. Skummet melk inneholder like mye kalsium som helmelk. To til tre glass melk og litt ost daglig er nok til å dekke behovet. Dersom du verken drikker melk eller spiser melkeprodukter daglig, anbefales tilskudd av kalsium tilsvarende 900 mg daglig.

Jodmangel var tidligere svært utbredt i Norge. Men, også i dag inntar mange gravide og ikke-gravide kvinner i fruktbar alder for lite jod, ifølge Den norske mor og barn undersøkelsen (MoBa). Helsedirektoratet anbefaler at gravide har et totalt inntak på 175 mikrogram jod per dag, litt mer enn ikke-gravide. Gode kilder til jod i kosten er fisk (særlig hvit fisk), melk og meieriprodukter. Gravide og ammende som enten har et lavere daglig inntak enn 6 dl melk eller yoghurt i kostholdet, eller som spiser lite eller ingen hvit saltvannsfisk og samtidig har et daglig inntak av melk/yoghurt på under 8 dl per dag, anbefales et daglig kosttilskudd som inneholder 150 µg jod/dag. Dette gjelder da også gravide med et helt vegetarisk kosthold (vegankost). 

  1. Koletzko B, Cetin I, Brenna JT. Dietary fat intakes for pregnant and lactating women. Consensus statement. Br J Nutr 2007; 98: 873-7. PubMed
Annonse
Annonse