Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Dette er middelhavskosthold

Middelhavskosthold er kjent for å være hjertevennlig mat som forlenger livet. Men hva karakteriserer kostholdet fra landene rundt Middelhavet?

Middelhavsdiett

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

4. feb. 2019

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Artikkelen er basert på informasjon fra britiske Heart UK - The cholesterol cahrity og amerikanske Mayo Clinic).

Mennesker som bor i områdene rundt Middelhavet, har tradisjonelt et kosthold som består av:

Annonse
  • Mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk.
  • Lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt.
  • Et moderat alkoholforbruk.

Les også: Kosten i forebygging av folkesykdommer

Hvilke næringsstoffer?

Olivenolje

Middelhavskosthold er:

  • Ikke en fettfattig diett, men fettet kommer i liten grad fra mettede kilder som smør, fett kjøtt, bakverk eller meierifett.
  • Rik på enumettet fett - som er hjertesunt (olivenolje og nøtter).
  • En god kilde til omega 3 fettsyrer (sjømat, spesielt fet fisk).
  • Rik på kalium (fullkorn frokostblandinger, frukt, grønnsaker og nøtter).
  • Rik på fiber (fullkorn, grønnsaker, frukt, bønner, erter).
  • Rik på antioksidanter inkludert vitamin E og C, karotenoider og flavonoider.
  • Rik på B-vitaminer, inkludert folat.

Les også: Middelhavsdiett mot hjerteinfarkt

  1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/149090.php?sr
Annonse
Annonse