Nyhetsartikkel
Dette er middelhavskosthold
Middelhavskosthold er kjent for å være hjertevennlig mat som forlenger livet. Men hva karakteriserer kostholdet fra landene rundt Middelhavet?

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
4. feb. 2019
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
(Artikkelen er basert på informasjon fra britiske Heart UK - The cholesterol cahrity og amerikanske Mayo Clinic).
Mennesker som bor i områdene rundt Middelhavet, har tradisjonelt et kosthold som består av:
Annonse
- Mye frukt og grønnsaker, fullkornsbrød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk.
- Lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt.
- Et moderat alkoholforbruk.
Les også: Kosten i forebygging av folkesykdommer
Hvilke næringsstoffer?

Middelhavskosthold er:
- Ikke en fettfattig diett, men fettet kommer i liten grad fra mettede kilder som smør, fett kjøtt, bakverk eller meierifett.
- Rik på enumettet fett - som er hjertesunt (olivenolje og nøtter).
- En god kilde til omega 3 fettsyrer (sjømat, spesielt fet fisk).
- Rik på kalium (fullkorn frokostblandinger, frukt, grønnsaker og nøtter).
- Rik på fiber (fullkorn, grønnsaker, frukt, bønner, erter).
- Rik på antioksidanter inkludert vitamin E og C, karotenoider og flavonoider.
- Rik på B-vitaminer, inkludert folat.
Les også: Middelhavsdiett mot hjerteinfarkt
Referanser
- https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/mediterranean-diet/art-20047801
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/149090.php?sr