Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Japansk kosthold - hva er det?

Hvorfor er levealderen i Japan høyere enn noe annet sted i verden?

japansk kosthold

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.

Sist oppdatert:

2. mai 2013

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Japansk kosthold - hva er det?

Japan er et rikt land, men likevel ikke rammet av overvekt og livsstilssykdommer på samme måte som mange vestlige land. Japan har også den høyest antatte levealderen i verden, og på øya Okinawa er det flere 100-åringer enn noen annet sted.

Annonse

Det er dermed mye som tyder på at vi har noe å lære av den asiatiske dietten.

- Studier som ble gjort på 1960-tallet, fant at japanere som hadde emigrert til San Francisco, hadde over dobbelt så høy risiko for hjertesykdom sammenlignet med japanere som bodde i Japan. De som flyttet til USA, fikk et mer vestlig kosthold (mer animalsk fett, mindre komplekse karbohydrater) og høyere kolesterol. Dette er en sterk indikasjon på at livsstilen hadde mer å si enn genetiske faktorer, forteller ernæringsfysiolog Erik Arnesen til NHI.no.

Han forteller at japanerne har høy forventet levealder ved fødselen – omtrent 80 år for menn og 87 år for kvinner. Japan ligger dermed helt på topp i forventet levealder i verden. Forventet levealder ved fylte 65 år er også høyere i Japan enn andre industrialiserte land: 23 år for kvinner og 18 år for menn.

Ifølge WHO er innbyggerne på den japanske øya Okinawa verdens mest lengstlevende befolkning. Okinawa har en svært høy forekomst av 100-åringer (omtrent 50 per 100 000 innbyggere) sammenliknet med andre land - også Norge.

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye av den høye levealderen som kan forklares av kostholdet, men ifølge Arnesen har japanere flest realtivt lavt kolesterol og det er svært liten forekomst av fedme.

Les også: Kostråd ved forhøyet kolesterol

Annonse
Annonse