Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Forebyggende tiltak

sunn mat

- Vi hadde ikke ventet at det var pescetarianere som hadde lavest risiko, sier Michael J. Orlich til Medscape Medical News. Han er en av forskerne bak studien.

- Men funnene for pescetarianere, sammenlignet med de som ikke var vegetarianere, var statistisk signifikant, så det er veldig lite sannsynlig at dette skyldes en tilfeldighet, sier han.

Studien er en oppfølger til tidligere studier av Syvendedags Adventistsamfunnet som har pågått fra januar 2002 til desember 2007. Dette er en gruppe som har flere helsemessige fordeler, sammenlignet med den generelle befolkningen i USA, blant annet lengre levetid og redusert risiko for sykdommer, ifølge Orlich.

Annonse

- Denne befolkningen har en mye høyere andel vegetarianere enn den generelle befolkningen, så det er en god gruppe å studere vegetarisk kosthold i. De har lavt forbruk av kjøtt og økt forbruk av en rekke planteføder - og en kan få mål for effekten disse faktorene kan ha på kreftrisiko, sier han.

Forskerne skriver at deres funn er i samsvar med tidligere studier knyttet til forbruk av rødt og bearbeidet kjøtt med økt risiko for tykktarmskreft. Ser vi på resultatene om de ulike typene vegetariske kosthold, fant forskerne ut:

  • De som hadde en vegetarisk diett, hadde 22 prosent lavere risiko for kolorektal kreft enn de som ikke var vegetarianere.
  • Blant de som hadde et vegetarisk kosthold som inkluderte fisk, var reduksjon i risiko 43 prosent.
  • Lakto-ovo vegetarianere (som spiser melk og egg) hadde 18 prosent lavere risiko.
  • Veganere hadde 16 prosent redusert risiko
  • Semi-vegetarianere hadde 8 prosent mindre sannsynlighet for å utvikle sykdommen.

I rapporten konkluderte forskerne med at: "Vegetarisk kosthold er forbundet med en samlet lavere forekomst av kolorektal kreft. Pescetarianere har en særlig lavere risiko sammenlignet med ikke-vegetarianere. Dersom dette viser en årsakssammenheng, kan dette være viktig for primærforebygging av kolorektal kreft."

Les også: Vegetarkost for barn

  1. Orlich M, Singh P, et.al. Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectals cancers. JAMA 2015.
Annonse
Annonse