Vegetarkost gir lavere blodtrykk
En ny studie viser at vegetarianere har lavere blodtrykk enn andre.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
27. feb. 2014
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Vegetarkost gir lavere blodtrykk
Forskerne bak studien mener at å legge om til et plantebasert kosthold kan være en god behandling av høyt blodtrykk.
Det er velkjent at høyt blodtrykk er en stor risiko for hjertesykdom. For å unngå hjerteproblemer bør man forsøke å kontrollere blodtrykket gjennom kosthold og mosjon. Men om en vegetarisk diett er en effektiv måte å redusere blodtrykket på, har vært usikkert. Ulike studier om hvordan vegetarisk kosthold påvirker blodtrykket, har gitt motstridende resultater.
Les også: Høyt blodtrykk - trening som medisin
Nå har forskere fra Japan utført en metaanalyse av eksisterende studier som ser på sammenhengen mellom vegetarisk kosthold og blodtrykk.
Funnene ble nylig publisert i tidsskriftet JAMA Internal Medicine .
Forskerne analyserte resultatene av 32 observasjonsstudier som sammenlignet blodtrykket på omtrent 21 600 mennesker som enten spiste kjøtt eller ikke gjorde det.
Forskerne har også sett på syv studier med høy kvalitet - kliniske randomiserte, kontrollerte studier. Her deltok rundt 300 personer. I disse studiene endret noen av deltagerne kostholdet til vegetarisk, mens andre fortsatte å spise kjøtt. Deltagerne ble deretter fulgt opp i gjennomsnittlig 16 uker for å se om de som byttet til en vegetarisk diett, fikk lavere blodtrykk.
I de kliniske studiene ble vegetarisk kosthold definert som et kosthold uten kjøtt, men inkluderte meieriprodukter, egg og fisk.
Les også: Vegetarkost - er den næringsrik nok?
- Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, et al. Vegetarian Diets and Blood Pressure: A Meta-Analysis.. JAMA Intern Med 2014;Feb 24:Epub ahead of print.