Hva er FODMAP?
FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, og som blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.
Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "FODMAP matvarer".
De siste årene er det blitt publisert mye forskning om FODMAP.
Referanser
- Schumann D, Klose P, et.al. Low fermentable, oligo-, di-, mono-saccharides and polyol diet in the treatment of irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis.. Nutrition 2018. DOI:10.1016/j.nut.2017.07.004 DOI
- Staudacher HM, Lomer MCE, et.al. A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms in Patients With Irritable Bowel Syndrome and A Probiotic Restores Bifidobacterium Species: A Randomized Controlled Trial. Gastroenterology 2017. DOI:10.1053/j.gastro.2017.06.010 DOI