Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Hva er FODMAP?

FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, og som blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.

Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "FODMAP matvarer".

De siste årene er det blitt publisert mye forskning om FODMAP.

  1. Schumann D, Klose P, et.al. Low fermentable, oligo-, di-, mono-saccharides and polyol diet in the treatment of irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis.. Nutrition 2018. DOI:10.1016/j.nut.2017.07.004 DOI
  2. Staudacher HM, Lomer MCE, et.al. A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms in Patients With Irritable Bowel Syndrome and A Probiotic Restores Bifidobacterium Species: A Randomized Controlled Trial. Gastroenterology 2017. DOI:10.1053/j.gastro.2017.06.010 DOI
Annonse
Annonse