FODMAP-dietten - spørsmål og svar
Mange lesere er interessert i FODMAP, og har sendt oss spørsmål om dietten. Vi har stilt spørsmålene til klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus. Her kan du lese svarene.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
1. feb. 2015
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
FODMAP er en type kortkjedete og tungt fordøyelige karbohydrater som finnes i en rekke ulike matvarer. Forskning de senere årene viser at mennesker med irritabel tarm kan dra stor nytte av å unngå disse matvarene.
Mange har en følsom mage og reagerer lettere på matvarer enn andre. "Irritabel tarm" er ofte en diagnose man får når legene ikke finner tegn til andre magetarmsykdommer.
Tanken bak at mat med lavt FODMAP-innhold er til hjelp mot irritabel tarm er at enkelte matvarer gjærer i tarmen. Når maten ikke blir tatt godt nok opp i tynntarmen, går maten videre til tykktarmen hvor den gjærer. Dette gir fordøyelsesplager.
NHI.no får stadig spørsmål om detaljer rundt dietten, og har snakket med klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus for å få svar på noe av det leserne våre lurer på om FODMAP.
Liste over hvilke matvarer som inneholder lite eller mye FODMAP finner du her