FODMAP-dietten - spørsmål og svar
Mange lesere er interessert i FODMAP, og har sendt oss spørsmål om dietten. Vi har stilt spørsmålene til klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus. Her kan du lese svarene.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
1. feb. 2015
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
FODMAP er en type kortkjedete og tungt fordøyelige karbohydrater som finnes i en rekke ulike matvarer. Forskning de senere årene viser at mennesker med irritabel tarm kan dra stor nytte av å unngå disse matvarene.
Mange har en følsom mage og reagerer lettere på matvarer enn andre. "Irritabel tarm" er ofte en diagnose man får når legene ikke finner tegn til andre magetarmsykdommer.
Tanken bak at mat med lavt FODMAP-innhold er til hjelp mot irritabel tarm er at enkelte matvarer gjærer i tarmen. Når maten ikke blir tatt godt nok opp i tynntarmen, går maten videre til tykktarmen hvor den gjærer. Dette gir fordøyelsesplager.
NHI.no får stadig spørsmål om detaljer rundt dietten, og har snakket med klinisk ernæringsfysiolog Torunn Knudsen ved Lovisenberg sykehus for å få svar på noe av det leserne våre lurer på om FODMAP.
Liste over hvilke matvarer som inneholder lite eller mye FODMAP finner du her
Utelukk alvorlig sykdom først
- Hvordan går man fram hvis man vil prøve ut dietten?
- Før man begynner å sjekke ut om man er intolerant mot matvarer, må man få avkrefte annen alvorlig tarmsykdom, som Chrons sykdom, cøliaki eller ulcerøs colitt. Ved vårt sykehus behandler vi ikke matvareintoleranse før pasienten har vært til utredning for alvorlig sykdom, sier Torunn Knudsen.
Hun forteller at Lovisenberg sykehus har stor pågang fra pasienter som ønsker hjelp, og ventelisten er lang. I forhold til behovet, er det ikke nok hjelp å få. Men om man ønsker å prøve ut dietten på egen hånd eller med hjelp, er individuelt.
- Det kommer an på hva man har personlig kapasitet til å gjennomføre. Noen er strukturerte og systematiske og kan få det til selv, andre synes det er vanskelig og ønsker hjelp. De som blir henvist til klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg sykehus, deltar først i en gruppe med andre med matintoleranse. Deretter får de tilbud om individuell utredning, sier hun.
Knudsen understreker at FODMAP-dietten er en krevende diett, og pasienten må sette av tid til å gjennomføre det.
- Hvor lenge må man bruke dietten før man kan begynne å gjeninnføre matvarer?
- Man bør vente til man er symptomfri. Noen merker en bedring fra dag 1, mens de fleste vil merke en bedring mot slutten av uke 1 eller begynnelsen av uke 2. Vi sier at man skal bruke dietten i 4 uker. Når man skal begynne å gjeninnføre matvarer kan det være greit med veiledning, men også her er folk forskjellige. Noen er strukturerte, men andre får det ikke til uten hjelp.
Les også: Dette er FODMAP-reduserte matvarer
Sjokolade og alkohol
- Er purre greit i FODMAP-dietten? Jeg reagerer selv på både løk og purre?
- Purre er ikke noe bedre enn løk, dessverre. Men den grønne delen av vårløken og gressløk går greit. Alle andre typer løk inneholder FODMAP og er gassdannende.
- Hvordan er det med surdeigsprodukter i forhold til FODMAP?
- Enkelte mener det går bedre med speltbrød bakt på surdeig i stedet for vanlig gjær. Hvorfor det er slik, vet vi ikke.
- Hva skags type sjokolade kan jeg spise, og hva med alkohol?
- Melkesukker er et FODMAP-stoff, så velg en ren, mørk og melkefri sjokolade. Sjekk at sjokoladen ikke inneholder for eksempel frukt eller hvete. Du finner ofte slik sjokolade i allergihyllene på vanlige dagligvarebutikker, sier Knudsen.
Hun forteller at alkohol ofte vil provosere en vanskelig mage. Og mye alkohol kan gi diarè i seg selv.
- En hovedregel er at denne gruppen pasienter tåler tørr hvitvin best. I rødvin er det garvesyre, og det er det endel av oss som reagerer på. Men vin er laget på druer - som er lov i henhold til FODMAP-dietten. Øl inneholder kornprodukter, altså FODMAP-stoffer, og jeg vet vel knapt av noen som er til behandling til oss som tåler øl.
- Hvordan er det med soyasaus?
- Det finnes glutenfri soyasaus som fint kan brukes. Dette handler ikke om gluten i seg selv, men om at den ikke inneholder hvete.
- Hva vet man om FODMAP og Chrons sykdom?
- Per i dag er det ingen vitenskap som sier at Chrons sykdom har noe med mat å gjøre. Men personer med Chrons sykdom kan ha matvareintoleranse. Når en Chrons-pasient får behandling og har en rolig og stabil periode, men likevel har symptomer, kan det tyde på at vedkommende er intolerant for matvarer. Og da kan man sjekke ut en FODMAP-diett. Det er viktig å skille mellom sykdommen Chrons og en matvareintoleranse.
- Kan FODMAP-dietten hjelpe oss som ikke har irritabel tarm?
- Nei, FODMAP bedrer ikke folkehelsa generelt. FODMAP hjelper kun om man er intolerant mot FODMAP-stoffer. Så er det ikke alle som reagerer på alle matvarene, derfor må man få testet ut hva man tåler eller ikke.
Les også: Irritabel tarm - mange får hjelp med FODMAP-dietten
Startet i Australia
FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter som suges dårlig opp i tynntarmen, men blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen.
FODMAP (fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler) omfatter fruktsukker (fruktose), melkesukker (laktose), frukto- og galaktooligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og polyoler (sorbitol, mannitol, xylitol og maltitol).
Ved Monash University i Melbourne er det gjort flere studier om FODMAP-redusert kost. De har samlet mye av informasjonen på universitetets hjemmesider som du finner her .
En av de nyeste studiene fra Monash University er i januar 2014 publisert i tidsskriftet Gastroenterology - det offisielle tidsskriftet til The American Gastroenterological Association (AGA). Den viser at en diett lav på FODMAP kan redusere symptomene på IBS-symptomer betraktelig - 70 prosent av deltakerne rapporterte en reduksjon i alvorlighetsgrad av summen av IBS-symptomer, inkludert magesmerter, oppblåsthet og uregelmessig avføring. Dette var en studie av høy kvalitet, en såkalt kontrollert og randomisert studie.
Monash University har også en blogg som oppdaterer informasjon om hvilke matvarer som har lite FODMAP-innhold, etterhvert som de blir testet ut.