Gluten eller FODMAP - hvem har skylda?
Personer med irritabel tarm kan merke at plagene lindres både ved å utelate gluten i kosten og ved å prøve en diett lav på FODMAP.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
16. sep. 2015
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Mange har problemer med irritabel tarm (IBS). Periodevis har 10-15 prosent av befolkningen symptomer på dette. Forskning viser at en spesiell diett der man utelater en gruppe tungt fordøyelige («langsomme») karbohydrater, kan lindre plagene. Det er dette som er lav FODMAP-dietten. Studier fra Australia og England viser at 76 prosent av de som lider av irritabel tarm, blir bedre ved å spise mat med redusert FODMAP-innhold.
Cøliaki, som er en tarmsykdom med symptomer som kan likne på IBS, skyldes overfølsomhet mot proteinet gluten som finnes i ulike kornslag, særlig hvete, bygg og rug.
Om man lider av irritabel tarm syndrom, vil man kanskje også legge merke til at det å fjerne gluten fra kosten kan bidra til å redusere mageproblemene. Men mens mennesker med cøliaki må unngå gluten fordi det fører til skade på tarmkanalen, er ikke nødvendigvis personer med IBS og andre fordøyelsesproblemer allergisk eller intolerant mot gluten spesifikt.
At personer med IBS kan oppleve symptomlindring når de unngår gluten, kan være fordi kornsortene som inneholder gluten - hvete, bygg og rug - også er matvarer med mye FODMAP.