Nyhetsartikkel

Hvorfor må man på do etter å ha drukket kaffe?

En kopp kaffe kan være en god start på dagen for mange. Kaffe kan også for noen føre til en plutselig trang til å gå på do.

Kaffe er kjent for å stimulere fordøyelsessystemet, men ifølge britiske Patient.info1 er det ulike årsaker til denne reaksjonen. 

En av årsakene antas å være koffeininnholdet i kaffe, som er høyt sammnelignet med andre varme drikker - som te. 

Ulike studier støtter teorien om at koffein virker avførende, som i denne studien fra 2008: Effects of caffeine on anorectal manometric findings

Magesyre og dotrang

Men det er flere teorier om hvorfor en kopp kaffe kan få oss til å måtte løpe på do: 

Både koffeinholdig og koffeinfri kaffe stimulerer produksjonen av et hormon kalt gastrin, som signaliserer til magen at den skal frigjøre magesyre.

Gastrin har den egenskapen at den fremmer fordøyelsen, som igjen kan gjøre at vi får trang til å gå på do etter å ha drukket kaffe.

Kaffe, koffein og helse: Er det sunt å drikke kaffe?

En sur drikk

En annen grunn til at kaffe påvirker tarmene våre er den gastrokoliske refleksen - en autonom refleks i de indre organer som formidler signaler fra øvre til nedre del av fordøyelseskanalen. Den gastrokoliske refleksen virker stimulerende, og gjør at noen må på do rett etter et måltid. 

Derfor kan det å drikke en kopp kaffe til frokost være nok til å utløse denne refleksen, og man får behov for å gå på do. I tillegg er denne refleksen mer aktiv om morgenen - en tid da mange drikker kaffe. 

Hvor mye kaffe er for mye?

Kaffen har lav pH og dette kan også stimulere tarmen, noe som kan forklare hvorfor noen mennesker får mageproblemer med koffeinfri kaffe så vel som vanlig kaffe.

Både kaffe med og uten koffein inneholder klorogensyre. Klorogensyre finnes i grønne kaffebønner. Når bønnene brennes, forsvinner en del av klorogensyra, men noe blir også igjen. Dette kan gi økt magesyrenivå og høyere produksjon av magesyre. På sin side hjelper denne syren på fordøyelsen. 

Unngå kaffe på tom mage

Det anbefales generelt at folk begrenser koffeininntaket til 400 mg om dagen, som er mellom tre til fem kopper. Gravide kvinner bør ikke innta mer enn 200 mg koffein om dagen.

De som sliter med mageproblemer etter å ha drukket kaffe, kan synes det er nyttig å kutte koffeininntaket. Koffeinfri kaffe kan hjelpe, og det er undersøkelser som tyder på at typen kaffe som brukes, også kan ha innvirkning.

En studie fra 2014 publisert i Molecluar nutrition and food research2 antyder at mørk brent kaffe fører til utskillelse av mindre magesyre enn en middels brent kaffe, fordi det er forskjellig balanse mellom kjemikalier.

Men vil du unngå effekten kaffe har på magen og dotrangen, kan du forsøke å la være å drikke kaffe på tom mage. Enkelte vil også oppleve at tilsetting av melk, fløte eller sirup til kaffen, kan føre til ubehag i magen.

Kilder

Referanser

  1. https://patient.info/news-and-features/why-can-drinking-coffee-trigger-diarrhoea
  2. Rubach M, Lang R et.al. A dark brown roast coffee blend is less effective at stimulating gastric acid secretion in healthy volunteers compared to a medium roast market blend. Molecular Nutrition & Food Research 2014. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov