Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Kosthold og leddgikt

Hvilke matvarer kan det være lurt å spise om du har leddgikt?

Illustrasjonsfoto av et bord med ulik mat fra Middelhavet.
Fet fisk, nøtter og grønnsaker et matvarer som bremse betennelse i kroppen. Illustrajonsfoto: Colourbox

Av:

Marthe Lein, journalist.

Sist oppdatert:

28. sep. 2023

Leddgikt (revmatoid artritt) er en kronisk, livslang sykdom. Den angriper først og fremst de små leddene i fingre og tær, men den kan med tiden også angripe større ledd.

Det finnes nok ingen mirakeldiett ved leddgikt, men det vi spiser kan bidra til å lindre symptomer.

Annonse

Forskningen tyder på noen matvarer kan bidra til å bekjempe betennelse og gi bedre helse for leddene, selv om det trengs flere vitenskapelige bevis for å bekrefte dette. 

Å opprettholde en moderat vekt, kan også hjelpe mot betennelse og redusere leddtrykket.

Her har vi listet opp mat som er regnet for å være god kost for deg med leddgikt:

Fet fisk

Fet fisk som laks, sardiner, makrell og ørret inneholder langkjedede omega-3 fettstoffer som er viktig både for den generelle helsen, men studier tyder på at det også kan redusere betennelse og sykdomsaktivitet hos personer med leddgikt. 

Alternativt kan man ta et fiskeoljetilskudd. Valnøtter, linfrø og oljer fra disse er utmerkede veganske omega-3-kilder.

Middagstallerken med en laksefilet og oppkuttet grønnsaker som tomat, sitron, spinat og purreløkIllustrasjonsbilde: Colourbox

Les også: Mat mot betennelse i kroppen


Nøtter og frø

Mange nøtter og frø inneholder flerumettede fettstoffer - såkalte sunne fettstoffer - samt proteiner, vitaminer og mineraler. De inneholder også linolsyre (ALA), en type omega-3 fettsyre som forskning har vist har betennelsesdempende egenskaper.

Mandler, hasselnøtter, peanøtter, pekannøtter, pistasjnøtter og valnøtter er alle sunne alternativer, men sørg for at du velger usaltede typer.

NøtterIllustrasjonsfoto: Colourbox

Les også: Nøtter er godt for helsa

Frukt og grønnsaker

Brokkoli, kål og blomkål inneholder alle sulforafan, en forbindelse som forskere mener kan bremse utviklingen av slitasjegikt.

Grønne bladgrønnsaker inneholder også kalsium, som er avgjørende for beinhelsen. Bladgrønnsaker inneholder også antioksidanter.

Søtpoteter, appelsiner, gulrøtter og rød paprika inneholder beta-kryptoksanthin - et kjemikalie med antioksidantegenskaper som bidrar til å bekjempe inflammatoriske tilstander som leddgikt.

Blant annet viser en studie at en beskjeden økning i beta-kryptoksanthininntak, tilsvarende ett glass ferskpresset appelsinjuice per dag, er forbundet med redusert risiko for å utvikle inflammatoriske lidelser som leddgikt. 

Sitrusfrukter, jordbær og kiwifrukter inneholder høye mengder vitamin C som skal kunne bidrar til å beskytte bein og brusk. Vitamin C er også en antioksidant.

GrnnsakerIllustrasjonsfoto: Colourbox

Hvitløk

Hvitløk skal ha en anti-inflammatorisk effekt og bidra til å redusere symptomer på leddgikt.

Les også: Hvitløk har blitt brukt i folkemedisinen i flere tusen år.

En studie på 70 kvinner med aktiv leddgikt publisert i tidsskriftet Antioxidants i 2020, fant at hos de som tok en 1 milligram med hvitløkstilskudd i åtte uker, ble blodmarkører for sykdommen redusert. De opplevde også en reduksjon i leddsmerter og sykdomsaktivitet.

I andre undersøkelser fant forskerne at å ta 1 mg hvitløk i tablettform daglig kan bidra til å lindre symptomene på kneartrose og redusere smerte og betennelse.

6423-2-hvitlokIllustrasjonsfoto: Colourbox
Annonse


Olivenolje

Forskning tyder på at oljesyre og antioksidanter i olivenolje kan bidra til å redusere betennelse. En studie fant at antioksidanter i olivenolje kan fungere på samme måte som stoffet ibuprofen.

En annen studie antydet at inntak av olivenolje signifikant reduserte leddsmerter, stivhet og håndmuskelgrep hos personer med leddgikt. Matlaging i olivenolje i stedet for vegetabilsk olje er en enkel ting å gjøre for en bedre helse. Du kan også bruke en teskje olivenolje til salater, sauser eller grønnsaker for å øke inntaket.

45083-2-olivenoljeIllustrasjonsfoto: Colourbox

Les også: Helsefordeler med olivenolje

Fullkorn

Fullkornsmatvarer som fullkornsbrød og pasta er rike på næringsstoffer, fiber og antioksidanter. Dette er kjent for å ha betennelsesdempende egenskaper.

Les også: Hvorfor er grovt korn sunt

59280-2-fullkornIllustrasjonsfoto: Colourbox

Meieriprodukter

Melk, yoghurt og ost er rike på kalsium og vitamin D. Dette er næringsstoffene som øker beinstyrken.

Meieriprodukter inneholder også proteiner som kan bidra til å bygge muskler. Folk som skal gå ned i vekt, kan velge alternativer med lavt fettinnhold.

Middelhavskost

Et sunt kosthold vil være fornuftig, uansett hva du ønsker å oppnå. Hvis du leter etter en bestemt diett for å forsøke å redusere betennelser i kroppen, foreslår Harvard Medical School at du forsøker Middelhavskosthold som består av mye frukt, grønnsaker, nøtter, fullkorn, fisk og sunne oljer.

Les også: Dette er middelhavskost

58759-2-middelhavsdiettIllustrasjonsfoto: Colourbox
  1. Kostoglou-athanassiou I, Athanassiou L, Athanassiou P. The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterr J Revmatol. 2020. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. de Pablo P, Romaguera D, et.al. High erythrocyte levels of the n-6 polyunsaturated fatty acid linoleic acid are associated with lower risk of subsequent rheumatoid arthritis in a southern European nested case-control study. Ann Rheum Dis 2018. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Hosseini B, Berthon B, et.al. Effects of fruit and vegetable consumption on inflammatory biomarkers and immune cell populations: a systematic literature review and meta-analysis. Am J Clin Nutr . 2018. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Ansary J, Forbes-Hernández TY, et.al. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel) 2020. www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Moosavian SP, Paknahad Z, et.al. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res . 2020. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Genel F, Kale M,et al. Health effects of a low-inflammatory diet in adults with arthritis: a systematic review and meta-analysis. J Nutr Sci. 2020. www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Tedeschi SK, Frits M, et.al. Diet and Rheumatoid Arthritis Symptoms: Survey Results From a Rheumatoid Arthritis Registry. Arthritis Care Res (Hoboken) . 2017. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  8. Harvard Medical School. Quick-start guide to an anti‑inflammation diet www.health.harvard.edu
  9. Penn Medicine, Seven Foods to Help You Fight Arthritis, 2018 www.pennmedicine.org
  10. Natalie Butler. What is the best diet for osteoarthritis? MedicalNewsToday, www.medicalnewstoday.com
  11. Lydia Smith, What foods are good for arthritis?, Patient.info patient.info
  12. Pattison D J, Symmons D. et.al. Dietary beta-cryptoxanthin and inflammatory polyarthritis: results from a population-based prospective study. Am J Clin Nutr . 2005. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Annonse
Annonse