La om til et kosthold med lavt FODMAP-innhold
Da hun var liten, ble hun plassert på spesialbordet med spesialmaten og var vant til å ligge på sofaen å ha vondt etter et måltid. Etter at Julia Døhlen Edin (bildet) la om til et kosthold lav på FODMAP, fikk hun et nytt liv.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør-
Sist oppdatert:
2. feb. 2016
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
- Jeg har slitt med mageproblemer siden jeg var liten, og det har vært en lang prosess for å finne ut av dette, sier Julia Døhlen Edin.
Hun har prøvd å spise sunt. Men å starte dagen med eple og havregrøt hjalp lite. Gulrøtter og grovbrød og tradisjonell middag resulterte i at all energien rant ut av henne, oppblåst mage og smerter som ligner rier. Og hyppige dobesøk.
Da Edin etter en lang og kronglete vei ble introdusert til lav FODMAP-dietten, ble hverdagen endelig mulig å håndtere på en god måte.
FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men som blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen. Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "lav FODMAP matvarer".
Edin er designer og kulturjournalist. Hun har nylig skrevet kokebok om magevennlig mat i samarbeid med Lovisenberg Diakonale Sykehus, og hun vil vise at det er ikke så vanskelig å ta kontroll over tarmen og få et velfungerende liv.