Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

La om til et kosthold med lavt FODMAP-innhold

Da hun var liten, ble hun plassert på spesialbordet med spesialmaten og var vant til å ligge på sofaen å ha vondt etter et måltid. Etter at Julia Døhlen Edin (bildet) la om til et kosthold lav på FODMAP, fikk hun et nytt liv.

Julia Edin

Av:

Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør-

Sist oppdatert:

2. feb. 2016

Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg har slitt med mageproblemer siden jeg var liten, og det har vært en lang prosess for å finne ut av dette, sier Julia Døhlen Edin.

Hun har prøvd å spise sunt. Men å starte dagen med eple og havregrøt hjalp lite. Gulrøtter og grovbrød og tradisjonell middag resulterte i at all energien rant ut av henne, oppblåst mage og smerter som ligner rier. Og hyppige dobesøk.

Annonse

Da Edin etter en lang og kronglete vei ble introdusert til lav FODMAP-dietten, ble hverdagen endelig mulig å håndtere på en god måte.

FODMAP er et engelsk ord satt sammen av begynnelsesbokstavene til bestemte sukkerarter i maten som suges dårlig opp i tynntarmen, men som blir brutt ned ved gjæring («fermentering») av mikrober i tykktarmen. Å følge en slik diett innebærer å begrense inntaket av matvarer med høyt innhold av kortkjedede karbohydrater og sukkeralkoholer, såkalte "lav FODMAP matvarer".

Edin er designer og kulturjournalist. Hun har nylig skrevet kokebok om magevennlig mat i samarbeid med Lovisenberg Diakonale Sykehus, og hun vil vise at det er ikke så vanskelig å ta kontroll over tarmen og få et velfungerende liv.

Les også: FODMAP-redusert diett hjelper mot irritabel tarm

Annonse
Annonse