Middelhavsdiett kobles til redusert brystkreftrisiko
En ny forskningsstudie fra Nederland viser at kvinner som spiser middelhavskost har en redusert risiko for å utvikle brystkreft med 40 prosent.

Av:
Marthe Lein, journalist. Godkjent av medisinsk redaktør.
Sist oppdatert:
19. apr. 2017
Artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Med middelhavsdietten menes kostholdet som er vanlig i landene rundt Middelhavet, og som består av mye frukt og grønnsaker, fullkorn brød og korn, nøtter, belgfrukter (erter, bønner og linser), frø og fisk. Det inneholder i tillegg lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt.
Les også: Dette er middelhavsdietten
Flere studier viser at et kosthold med mye middelhavsmat reduserer risikoen for brystkreft.
Det gjør også en studie som nylig er publisert i International Journal of Cancer.
Forskerne samlet informasjon om kostholdet til 2000 kvinner som utviklet brystkreft, med tilsvarende antall kvinner som ikke utvikler brystkreft.
De fant ut at kvinner som hadde et kosthold nært opp mot middelhavsdietten, hadde 40 prosent mindre risiko for å utvikle en bestemt type brystkreft: HER negativ.
Det er imidlertid flere svakheter ved studien: det er mange faktorer som bidrar til risiko, og det er vanskelig å si om middelhavsdietten står for den reduserte risikoen alene.
Men også en randomisert studie publisert i tidsskriftet JAMA i 2015 viser gode resultater med tanke på brystkreft og middelhavsdiett.
I denne studien har forskerne del 4152 kvinnelige deltagere inn i tre grupper. Den ene gruppen spiste middelhavsmat supplert med extra virgin olivenolje. Den andre spiste den samme dietten, men supplerte med nøtter, mens den tredje var en kontrollgruppe.
- Toledo E, Salas-Salvadó, et.al. Mediterranean Diet and Invasive Breast Cancer Risk Among Women at High Cardiovascular Risk in the PREDIMED Trial. JAMA Intern Med 2015. DOI:10.1001/jamainternmed.2015.4838 DOI
- www.nytimes.com
- Van den Brandt P, Schulpen M. Mediterranean diet adherence and risk of postmenopausal breast cancer: results of a cohort study and meta-analysis. IJC 2017.