Nøkkelrådkost: Måltidsrytme
- Det anbefales å innta regelmessige måltider fordelt over døgnets våkne timer
- For de aller fleste vil det passe med 3–4 hovedmåltider og 1–2 mellommåltider i løpet av dagen
- Nattfasten på helseinstitusjoner bør ikke være over 11 timer
- Med nattfaste menes tiden mellom siste kveldsmåltid og frokost
- Regelmessig påfyll av mat kan bidra til blant annet
- Bedre konsentrasjonsevne
- Å strukturere dagen
- Gi bedre søvnrytme
- Unngå småsping og overspising
- Uregelmessige måltider kan for noen gi fall i blodsukkeret som kan føre til at man
- Føler seg trett og slapp
- Får et ustabilt humør
- Ved diabetes
- Personer med diabetes bør være ekstra nøye med å spise regelmessig
- Uregelmessig måltidsrytme gjør det vanskeligere å stabilisere blodsukkeret
- For et stabilt blodsukker er det bedre å spise ofte og mindre av gangen, heller enn å spise sjeldent og mye av gangen
Annonse
Referanser
- Helsedirektoratet. Nasjonale faglige råd om Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert 19. desember 2017. www.helsedirektoratet.no