Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Nøkkelrådkost: Måltidsrytme

  • Det anbefales å innta regelmessige måltider fordelt over døgnets våkne timer
  • For de aller fleste vil det passe med 3–4 hovedmåltider og 1–2 mellommåltider i løpet av dagen
  • Nattfasten på helseinstitusjoner bør ikke være over 11 timer
    • Med nattfaste menes tiden mellom siste kveldsmåltid og frokost
  • Regelmessig påfyll av mat kan bidra til blant annet
    • Bedre konsentrasjonsevne
    • Å strukturere dagen
    • Gi bedre søvnrytme
    • Unngå småsping og overspising 
  • Uregelmessige måltider kan for noen gi fall i blodsukkeret som kan føre til at man
    • Føler seg trett og slapp
    • Får et ustabilt humør
  • Ved diabetes
    • Personer med diabetes bør være ekstra nøye med å spise regelmessig
    • Uregelmessig måltidsrytme gjør det vanskeligere å stabilisere blodsukkeret
    • For et stabilt blodsukker er det bedre å spise ofte og mindre av gangen, heller enn å spise sjeldent og mye av gangen
Annonse
  1. Helsedirektoratet. Nasjonale faglige råd om Ernæring, kosthold og måltider i helse- og omsorgstjenesten. Sist faglig oppdatert 19. desember 2017. www.helsedirektoratet.no
Annonse
Annonse