Hopp til innhold
NHI.no
Annonse
Nyhetsartikkel

Stor studie: grønnsaker reduserer risiko for tarmkreft

Å øke inntaket av folat i kosten - som finnes i grønne grønnsaker, som spinat, kål og brokkoli - kan bidra til å redusere risikoen for tarmkreft.

Illustrasjonsfoto av en dame som er på butikken og holder en brokkoli mellom hendene som hun lukter på.
Å øke mengden folat gjennom kostholdet kan bidra til å redusere tarmkreftrisikoen. Illustrasjonsfoto: Sergey Ryzhov/Colourbox

Av:

Marthe Lein, journailst.

Sist oppdatert:

14. des. 2023

I denne studien analyserte forskerne data fra over 70 000 mennesker for å undersøke hvordan folat (vitamin B9) kan påvirke risikoen for kreft i tykktarm eller endetarm (kolorektal kreft).

Annonse

Studien er gjort ved School of Public Health ved Imperial College London og publisert i The American Journal of Clinical Nutrition.

Ifølge nyhetsmeldingen Imperial College London skal denne studien være den største i sitt slag som har undersøkt dette.

Les også: Folatmangel

Grønnsaker og fullkorn

Folat/folsyre er et B-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt.

Normalt dekkes behovet for folat med vanlig sunt kosthold. Spinat, brokkoli, grønne bladgrønnsaker, appelsin, melk, kornprodukt og innmat er matvarer som inneholder mye folat, og deler av dette inngår i kostholdet til de fleste. Folat er også tilgjengelig som et tilskudd i form av folsyre.

Det er svært små mengder som skal til. Det er beregnet at voksne trenger ca. 300 mikrogram per dag (0,3 mg) (1 mikrogram = 1 milliondel av ett gram), mens kvinner som planlegger graviditet, anbefales folattilskudd på 400 mikrogram (0,4 mg) daglig fra minst en måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder, i tillegg til folat fra et variert kosthold.

Les også: Ikke glem folat

Reduserer risiko

I denne aktuelle samlestudien analyserte forskerne data fra mer enn 70 000 personer fra 51 ulike studier. De så på hvordan genetiske varianter og folat påvirket hverandre i forhold til risiko for tarmkreft.

Resultatene av studien viser at økt inntak av folat - som finnes i grønne grønnsaker, som spinat, kål og brokkoli - kan bidra til å redusere risikoen for tarmkreft med opptil 7 prosent.

Ifølge forfatterne støtter funnene hypotesen om at folat kan være effektivt for tarmkreftforebygging, og da er det snakk om vanlige nivåer av folat som kan oppnås gjennom maten vi spiser. 

- Når det gjelder tarmkreft, er det mye folk kan gjøre for å redusere risikoen, inkludert å spise et variert kosthold rik på fullkorn, grønnsaker, frukt og bønner. Det støtter funnene i denne studien, sier en av forfatterne bak forskningen, Konstantinos Tsilidis, i nyhetmeldingen fra Imperial College London.

Han sier at de i denne studien har vist at vitamin B9 kan ha beskyttende helsemessige fordeler, og at funnene om hvordan folat kan påvirke kreftrisiko, er lovende. Hvordan genene spiller inn i dette bildet, sier han må utforskes videre. 

  1. Bouras E, Kim A, et.al. Genome-wide interaction analysis of folate for colorectal cancer risk. The American Journal of Clinical Nutrition 2023. www.sciencedirect.com
  2. Bryony Ravate, Ryan O'Hare, Largest study of its kind shows leafy greens may decrease bowel cancer risk, Imperial College London, 2023 www.imperial.ac.uk
Annonse
Annonse