Slik øker du forbrenningen: Tap av muskler gir lavere forbrenning
Kroppens forbrenning handler om prosessen hvor kroppen bruker det du spiser og drikker til å lage energi. I alle kroppens celler pågår kontinuerlig kjemiske prosesser som frigjør varme. Varme er sluttproduktet av så og si all energi som blir produsert i kroppen. Denne forbrenningen er knyttet opp mot vekten, fordi det å spise mer enn du trenger, gir et overskudd av energi som blir lagret i kroppen som fett. Du bruker også energi når du hviler, for å opprettholde kroppens grunnleggende energibehov. Dette er energien som brukes til å puste, justere hormonnivå, til vekst, cellereparasjon og så videre. Dette kalles hvileforbrenning (basalforbrenning).
For å si noe om energiforbuk, brukes måleenheten kalorier. En kalori er den mengden varme som behøves for å øke temperaturen på ett gram vann med én grad. En kalori er en altfor liten enhet å bruke til vanlig, derfor brukes vanligvis måleenheten en kilokalori (kcal), som utgjør 1000 kalorier. Det som avgjør hvileforbrenningen, er vekt og hvor mye muskler du har. En mann som veier 70 kg og ligger i sengen hele dagen, forbruker omtrent 1650 kcal. om dagen. Å spise og fordøye mat øker energiforbruket med 200 kcal eller mer. Dersom samme mann ligger til sengs hele dagen, men spiser, øker forbrenningen hans til cirka 1850 kcal. Sitter han i en stol hele dagen, spiser, men trener ikke, så øker energiforbruket til 2000-2250 kcal. Deretter øker energiforbruket i takt med den aktiviteten som utføres. Å gå i trapper krever for eksempel 17 ganger mer energi enn å sove.
Menn har ofte mer muskler enn kvinner, og dermed en høyere hvileforbrenning. Gener kan spille inn på forbrenningen, men dette er ikke fullt ut forstått. Det man vet er at gener har betydning for muskelstørrelse og evne til å bygge muskler - som påvirker forbrenningen.
Når vi blir eldre, mister vi muskelmasse. Dette fører til lavere forbrenning i hvile. Hvileforbrenningen din utgjør cirka 60-75 prosent av kaloriene du forbrenner hver dag.
Ofte er personer som blir sagt å ha høy forbrenning, bare mer aktive og urolige enn andre.
- Cameron JD, Cyr MJ, Doucet E.. Increased meal frequency does not promote greater weight loss in subjects who were prescribed an 8-week equi-energetic energy-restricted diet.. Br J Nutr. 2009; 30: . journals.cambridge.org
- Wolfram G, Kirchgessner M, Müller HL, Hollomey S.. Thermogenesis in humans after varying meal time frequency. Ann Nutr Metab 1987; 31 (2): 88-97.
- Mayoklinikken www.mayoclinic.com
- Guyton & Hall. Medical Physiology - Eleventh edition. : Elsevier Saunders, 2006.
- Wolfe RR. The underappreciated role of muscle in health and disease1,2,3. Am J Clin Nutr 2006; 84 (3): 475-482. ajcn.nutrition.org
- RELIS - Produsentuavhengig legemiddelinformasjon til helsepersonell:Legemidler til vektreduksjon – mer til besvær enn til glede relis.no
- NHS: 10 weights loss myths www.nhs.uk
- Johannsen DL, Knuth ND, Huizenga R, Rood JC, Ravussin E, Hall KD, . Metabolic Slowing with Massive Weight Loss despite Preservation of Fat-Free Mass. J Clin Endocrinol Metab 2012; 97 (7): 2489-2496. www.ncbi.nlm.nih.gov
- Rosenbaum M, Leibel RL,. Adaptive thermogenesis in humans. Int J Obes 2010; 34 (1): 47-55. www.ncbi.nlm.nih.gov
- NHS: How can I speed up my metabolism? www.nhs.uk