Hopp til innhold
NHI.no
Annonse

Laktoseintoleranse, kostråd: Laktoseintoleranse

Melkeintoleranse betyr nedsatt toleranse for melkesukker (laktose) grunnet for små mengder av enzymet laktase i tynntarmens slimhinner. Typiske tegn er rumling i magen, oppblåsthet, luft og vandig diaré.

Behandlingen går ut på å redusere eller fjerne tilførselen av laktose.

Diagnosen stilles ofte på bakgrunn av symptomene. En gentest kan vise om du er disponert for å utvikle laktoseintoleranse. For å måle om laktoseopptaket faktisk er redusert, kan det gjøres en laktosebelastnings test. Du drikker da en laktoserik løsning på fastende mave, og deretter måles enten blodsukkerstigning eller mengden av hydrogen og metangass som du puster ut i etterkant av inntaket.

Å leve på laktoseredusert kost innebærer at du tåler noe melkesukker. Noen tåler svært lite, men mange får ikke symptomer før inntaket overstiger 12 gram laktose per dag. Dette tilsvarer 2 dl vanlig melk. Noen kan til og med innta en slik dose i ett og samme måltid så lenge laktosen inntas sammen med annen mat.

Har du fått påvist laktoseintoleranse, er det derfor nyttig å finne ut hvor mye laktose du tåler. Det er også viktig å være klar over at mengden du tåler, kan variere fra dag til dag og mellom ulike individer.

Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Laktosefri kost . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor

  1. Norges Astma og allergiforbund. Laktose. Sist oppdatert 04.06.2018. www.naaf.no
  2. Livsmedelsverket. Mjölk och laktos. Siden besøkt 12.07.2021. www.livsmedelsverket.se
Annonse
Annonse