Listeriose, smitte
Det er generelt lite Listeria monocytogenes i norske råvarer, og det foretas regelmessige kontroller for å påvise eventuell bakterievekst. Størst risiko er knyttet til noen bearbeidede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten fornyet varmebehandling. Slike matvarer er vakuumpakket kjøttpålegg, gravlaks, røkelaks, rakfisk og upasteuriserte meieriprodukter, spesielt mykoster og blåmuggoster. Gravide og pasienter med nedsatt immunforsvar bør derfor unngå å spise disse matvarene.
Det er ukjent hvorfor denne bakterien som vanligvis ikke gir sykdom - en sjelden gang fører til livstruende infeksjoner også hos ellers friske personer.
Dette dokumentet er basert på det profesjonelle dokumentet Listeriose . Referanselisten for dette dokumentet vises nedenfor
- Smittevernveilederen. Listeriose - veileder for helsepersonell . Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 21.06.24.
- Lassen J. Listeria monocytogenes - en opportunist med alvorlige hensikter. Tidsskr Nor Lægeforen 1999; 19: 354 PubMed
- Nygård K, Vold L, Tafjord Heier B, Bruun T og Kapperud G. Årsrapport 2010: Matbårne infeksjoner og utbrudd i 2009. Folkehelseinstituttet, mai 2010.
- Lamont RF, Sobel J, Mazaki-Tovi S, et al. Listeriosis in human pregnancy: a systematic review. J Perinat Med 2011; 39:227. PubMed
- Mylonakis E, Hohmann EL, Calderwood SB. Central nervous system infection with Listeria moncytogenes. 33 years experience at a generel hospital and review of 776 episodes from the literature. Medicine, Baltimore, 1998; 77:313-36.
- Gelfand MS. Epidemiology and pathogenesis of Listeria monocytogenes infection. UpToDate, last updated Mar 27, 2015. UpToDate
- Allerberger F, Huhulescu S. Pregnancy related listeriosis: treatment and control. Expert Rev Anti Infect Ther 2013;13(3): 395-403. PubMed
- Roed C, Engsig FN, Omland LH, Skinhoj P, Obel N., Long-term mortality in patients diagnosed with Listeria monocytogenes meningitis: a Danish nationwide cohort study. J Infect. 2012;64(1): 34-40. PubMed
- Smittevernveilederen. Listeriose - veileder for helsepersonell. Folkehelseinstituttet, sist oppdatert 19.01.2023. Siden lest 01.11.2023 www.fhi.no